Justiție socială, nu pomeni sociale!
Astăzi, de Ziua Mondială a Justiției Sociale, aș vrea să vorbim, sincer și deschis, despre ce înseamnă justiția socială pentru noi, liberalii, și despre câteva prejudecăți prea frecvent întâlnite privitoare la relația liberalismului cu justiția socială.
În primul rând, liberalismul nu este și nu poate fi împotriva justiției sociale. Dimpotrivă, liberalismul militează pentru o autentică justiție socială, pentru că liberalismul insistă asupra valorii meritului în societate și pe distribuirea roadelor muncii întregii societăți în funcție de aportul membrilor acestora la dobândirea acestor roade (sigur, cu excepțiile firești reprezentate de membrii mai vulnerabili ai societății, a căror vulnerabilitate trebuie compensată printr-un sprijin suplimentar). Aceasta nu înseamnă lipsa de sprijin din partea statului ci, din contră, înseamnă un sprijin distribuit în mod diferit față de cel propus de stânga politică.
Mai precis, înseamnă sprijin direcționat către membrii societății care nu beneficiază de posibilități materiale extinse, dar pot și doresc să contribuie în mod real și activ la dobândirea bunăstării. Adică vor să studieze, să se perfecționeze, să participe la programe de reconversie profesională, să efectueze activități productive (să devină mici antreprenori, spre exemplu). În acest mod, statul îi ajută să pună bazele viitoarei lor prosperități, pe care ulterior o vor dezvolta cum cred de cuviință, îi ajută să devină utili semenilor prin extinderea orizontală a beneficiilor economice și, mai ales, îi ajută să devină independenți, adică să nu rămână legați pe termen nelimitat de sprijinul oferit de stat, sprijin nici pe departe atât de dezinteresat precum se pretinde!
Dar, dincolo de aceasta, liberalismul consideră că justiția socială înseamnă și faptul că cei care, prin hărnicia, creativitatea, pregătirea sau oricare alte calități pe care le dețin contribuie mai mult la bunăstarea societății să beneficieze de ceea ce produc, ceea ce vine în contradicție cu idei de esență socialistă precum impozitarea progresivă, care practic îi penalizează pe membrii societății care poate oferă cel mai mult acesteia!
Deputat PNL
Căuș Vasile-Aurel