Copilăria cea mai frumoasă vârstă
În fiecare dintre noi există un copil, iar din când în când acel copil dorește să se joace. Și este important să-l lăsăm, pentru că astfel avem șansa de a vedea, din când în când, viața altfel decât suntem obișnuiți. Mai puțin serios, dar mult mai profund.
De 1 iunie, însă, toți copiii doresc și trebuie să se joace, iar noi, adulții, vom fi alături de ei. A doua zi, însă, ei trebuie să se întoarcă la școală iar noi, la muncă. Pentru ei. Exact această temă de reflecție doresc să o supun, astăzi, atenției dumneavoastră. Le lăsăm copiilor noștri o Românie în care se vor putea juca și mâine? Dar o Românie în care nu doar copiii, dar și nepoții noștri să se poată juca liniștiți?
Din acest punct de vedere, problemele României de mâine nu sunt nici puține, nici ușor de rezolvat. Situația demografică a țării este doar una dintre probleme.
Ca liberal nu cred, însă, că problema natalității scăzute se rezolvă prin stimulente directe. Sigur, este important să ajutăm familiile care își doresc copii și este important să îi stimulăm pe tineri ca să-și dorească să aibă copii. Dar puțini sunt oamenii care dau naștere unor copii doar influențați de stimulente. În realitate, natalitatea crește atunci când așteptările potențialilor părinți față de viitor sunt pozitive. Noi asta trebuie să le oferim, o Românie în a cărui viitor să aibă încredere. O Românie prosperă. O Românie prietenoasă cu cetățenii ei. O Românie aflată la adăpost de catastrofe umanitare precum cea din Ucraina. O Românie în care să le facă plăcere să își crească acei copii.
Și, odată aduși pe lume, copiii trebuie crescuți și educați, pentru că șansele lor la a fi nu doar la fel de prosperi ca părinții lor, ci mult mai prosperi, așa cum ne dorim cu toții, sunt direct proporționale cu calitatea educației. Aceasta în special în economia cunoașterii care nu doar se preconizează, ci este deja aici.
Însă educația nu este doar apanajul statului. În țările cele mai puternice în acest domeniu, educația de calitate este rezultatul unui parteneriat care împarte eforturile, responsabilitățile și beneficiile între stat, părinți, profesori și elevi. Acest lucru nu trebuie să îl uităm și fără astfel de responsabilități împărțite nu vom avea o educație de calitate.
De 1 iunie și nu numai, să ținem cont de asta!
Deputat PNL
Căuș Vasile-Aurel