Am votat FAVORABIL pentru propunerea legislativă PL-x 791/2022

 

Astăzi, în cadrul Comisiei pentru Învățământ, am votat pentru avizarea FAVORABILĂ a propunerii legislative PL-x 791/2022 cu privire la integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare, dezvoltare și inovare din România în Spațiul european de cercetare (în vederea reducerii gradului ridicat de fragmentare a sistemului național, acestea urmând a fi astfel încurajate să utilizeze în comun resursele proprii și infrastructurile aferente.

Este credința mea fermă că cercetarea și inovarea reprezintă cele mai bune modalități prin care o țară cu resurse financiare limitate, dar cu multe minți creative, cum este România, își poate depăși condiția și poate crește economic.

Propunerea legislativă PL-x 791/2022 – context actual

 

În raportul de țară al Comisiei Europene, prezentat în cadrul Semestrului European 2020, se precizează că investiția în sistemul național de cercetare-dezvoltare se află sub ținta propusă (respectiv, de 2% în 2020, față de media UE, de 2,12%), cu 0,20% din PIB cheltuieli publice în 2018 și doar 0,30% din PIB (față de media UE, de 1,41%) investiții ale sectorului privat în cercetare-dezvoltare și în inovare.

Nivelul de preluare a tehnologiei este scăzut și, în medie, firmele mici tind să investească mai puțin în noile tehnologii și în inovare.

Schimbări preconizate

Prezenta lege, privind integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare, dezvoltare şi inovare din România în Spațiul european de cercetare, precum și pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiințifică şi dezvoltarea tehnologică, are drept scop transformarea graduală a sistemului de CDI, prin stabilirea unui nou ecosistem alcătuit din centre de excelență și centre de competență în domenii prioritare de interes național.

Proiectul de lege își propune ca, pe termen mediu, la nivel național să se dezvolte rețele de cercetare-dezvoltare și inovare care să constituie un brand românesc de cercetare aplicată și strategică de înaltă calitate, pe modelul rețelei de cercetare Lukasiewicz din Polonia sau a Institutelor Fraunhofer-Gesellschaft din Germania. Acest nou sistem de CDI va avea la bază parteneriate și colaborări între unitățile și instituțiile de drept public și de drept privat, în vederea eficientizării utilizării infrastructurilor CDI existente, reducându-se astfel fragmentarea existentă, și crescând performanțele în cercetare și inovare la nivelul potențialului național. Sistemul de CDI astfel creat va avea mai multă relevanță din perspectiva socio-economică și va accelera integrarea în spațiul european de cercetare.

Avantaje

  1. Proiectul de lege urmăreşte crearea de noi locuri de muncă pentru cercetători și personalul tehnic asociat, reducerea fenomenului „brain drain” și atragerea cercetătorilor de top în organizații de cercetare din România. Tinerii cercetători vor avea acces la activitățile de management din cadrul organizației de cercetare la care sunt angajați.
  2. Se prevede stimularea cooperării între mediul de afaceri și cel de cercetare, orientând activitatea de cercetare către tematici de cercetare relevante pentru mediul economic și social, precum și creşterea calității rezultatelor de cercetare, reflectată într-o creştere a competitivității întreprinderilor care preiau aceste rezultate în piață. Se vor intensificarea legăturile dintre sectorul academic și mediul dc afaceri, și va crește potențialul de inovare al economiei românești.