Am participat, în cursul lunii iulie, la Paris, la cea de-a noua sesiune a Adunării Generale a Statelor ce fac parte din Convenția pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Am făcut-o în calitate de membru în Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.
- Aici se impune o precizare: Parlamentul României este singurul legislativ din lume care are o comisie permanentă pentru legatura cu UNESCO. Aceasta spune foarte mult despre importanța pe care o acordă România acestui organism și rolului acestuia în protejarea și dezvoltarea educației, științelor și culturii.
La sesiunea organizată la Paris am fost alături distinsa doamnă Simona-Elena Miculescu, ambasadoarea extraordinară și plenipotențiară din partea României la UNESCO, pentru a discuta aspecte ce țin de protejarea Patrimoniului Cultural Imaterial și pentu a susține patrimoniul cultural românesc.
De asemenea, am discutat despre problemele României în relația cu UNESCO și modul în care Comisia Permanentă din Parlament poate sprijini activitatea doamnei ambasador Miculescu. În legislativul de la București putem veni cu initiative care să sprijine protejarea patrimoniului, iar noi, ca parlamentari, avem posibilitatea să contribuim la dosarele pentru UNESCO.
- În același timp, la Paris, am avut bucuria să mă întâlnesc și cu doamna Ioana Baskerville, cercetător științific în cadrul Departamentului de Etnologie al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română – Filiala Iași, și membru în Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii.
România și Lista Patrimoniului Cultural Imaterial
Patrimoniul cultural imaterial tradiţiile şi expresiile orale ale unui popor, limba ca vector principal, artele spectacolului, practicile sociale, ritualurile şi evenimentele festive, cunoştinţele şi practicile referitoare la naturã şi tehnicile legate de meşteşuguri tradiţionale.
UNESCO a întocmit o listă a Patrimoniului Cultural Imaterial cu scopul de a asigura o mai bună protecție unor elemente culturale imateriale din toată lumea și de a promova înțelegerea semnificației lor.
În 2008, UNESCO a întocmit Lista Patrimoniului Cultural Imaterial, a ărei realizare a fost stabilită prin Conveția pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, încheiatã la Paris, pe 17 octombrie 2003. Pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii, România are înscrise șapte elemente ale patrimoniului cultural național înscrise până în prezent – Ritualul Călușului (2008), Doina (2009), Ceramica tradițională de Horezu (2012), Colindatul de ceată bărbătească (2013), Jocul fecioresc din România (2015), Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei (2016), Mărțișorul – Practici tradiționale asociate zilei de 1 Martie (2017).
Țara noastră are alte două dosare aflate în curs de analiză la Comitetul de Evaluare al UNESCO: Tradiții de creștere a cailor lipițani și Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală.