Am luat cuvântul în deschiderea noului an universitar al Universității din Oradea, dorind să împărtășesc câteva gânduri și sfaturi de început de drum, dar atemporale, valabile pentru fiecare generație de studenți care pornește pe calea cunoașterii și a dezvoltării. Sper să îți fie de folos.
Ne găsim în fața unuia dintre cele mai frumoase momente care se petrec an de an la universitatea noastră. Suntem aici, pe de o parte, noi, cei care ne străduim să găsim cea mai bună cale pentru dezvoltarea acestei instituții, iar de cealaltă parte, voi, studenții, cei care poate aveți un grad de emoție acum când pășiți pe un nou drum. Îmi fac mea culpa în fiecare an: uit că în sală sunt și colegi. Deci, nu suntem chiar de o parte și de alta. Oricum, această așezare a noastră, „în oglindă”, este valabilă doar astăzi. De mâine vom fi toți de aceeași parte, aceea a cunoașterii și a descoperirii științifice.
Anii de studenție sunt cei în care vă puteți descoperi adevărata valoare. Până acum, nivelul vostru a fost stabilit în funcție de răspunsurile pe care le-ați dat la testele primite: extemporale, teze. Perioada studiilor universitare vă obligă să adoptați o nouă atitudine.
Trăiesc cu speranța că veți dezvolta abilitatea de a identifica problemele și soluțiile lor, respectiv oportunitățile și modalitățile de abordare a lor înainte de a vi se cere acest lucru. Pentru că în societatea noastră, locurile din lojă sunt ocupate de cei care adoptă această atitudine. De acum înainte, va trebui să aveți inițiativă. Mai târziu în viață, poziția pe care o veți ocupa va depinde foarte mult de ceea ce veți face în plus, fără a vi se cere.
Este un sfat ce sper din inimă să vă fie de folos. Mie mi-ar fi prins bine.
Este momentul să începeți să vă construiți viitorul, propriul vostru viitor, care depinde doar de ceea ce sunteți în stare să faceți. Până acum ați învățat cu scopul de a obține note bune. De acum înainte, însă, trebuie să schimbați acest scop: să învățați pentru voi, să învățați să deveniți mai buni, astfel încât societatea să aibă nevoie de voi și să nu vă marginalizeze.
Pe lângă competențele pe care le veți dobândi în urma cursurilor programelor de studii la care v-ați înscris, trebuie să învățați să distingeți binele de rău, să învățați să controlați tehnologia, lucru care va deveni din ce în ce mai greu pe măsură ce se dezvoltă inteligența artificială.
Iată un subiect la modă, pe care îl veți regăsi probabil în aproape toate intervențiile din acești ani.
În ceea ce privește componenta socială a studenției, rolul vostru nu ar trebui să se reducă la contestarea nivelului taxelor de studii, al prețurilor practicate la cazarea în cămin sau la cantina universitară. Țin să vă spun că, cel puțin la Universitatea din Oradea, ne străduim să menținem aceste prețuri la cele mai mici valori posibile. Universitatea din Oradea este o instituție de interes public, de educație și de cercetare avansată, nu un SRL în căutare de profit. Tocmai de aceea, majoritatea investițiilor și achizițiilor au fost acoperite din fonduri europene, câștigate prin efortul combinat al multora dintre colegii din universitate și al studenților. Implicați-vă, așadar, în aceste proiecte, pentru că acest lucru nu va face decât să vă ajute. Încercați să profitați cât mai mult de programul Erasmus PLUS pentru a vedea lumea și pentru a trăi experiențe de învățare și de socializare împreună cu studenții de pe alte meleaguri.
Acest program de mobilități este un mijloc foarte bun care poate contribui la consolidarea renumelui universității noastre. Străduiți-vă, așadar, ca atunci când veți fi studenți Erasmus, să fiți și demni purtători ai stindardului universității noastre, pentru că, în opinia mea, doar cei care fac ceva pentru această instituție au și dreptul moral de a critica. Dacă este cazul. Trăiți-vă viața, bucurați-vă că sunteți tineri, dar nu uitați că, în câțiva ani, va trebui să fiți stăpâni pe viața voastră, să vă bazați pe propriile puteri, pentru că, din păcate, nu toți veți avea părinți sau bunici care să vă susțină.
Nu treceți cu vederea frumusețile vieții, dar nu uitați să învățați, înainte de toate sau după toate celelalte, dar învățați. Aveți nevoie să vă dezvoltați capacitatea de gândire critică și să dobândiți cunoștințe practice, pe lângă cele teoretice.
Sunteți generația care va putea beneficia din plin de facilitățile oferite de Centrul de Transfer Tehnologic și de Parcul Științific și Tehnologic, noile investiții ale universității noastre, realizate cu sprijinul autorităților locale și județene. Sunt multe oportunități aici, la Oradea, care nu se regăsesc la toate universitățile din România. Aici, în acest colț de țară, poate că nu suntem cei mai titrați din România, dar să știți că sunt domenii în care ne situăm la vârf, și avem colegi care sunt în topul cercetării românești. Nu putem fi toți cei mai buni, dar toți avem dreptul să încercăm să fim. Administrația locală a investit inclusiv în construcția de cămine pentru studenți. Universitatea din Oradea are în derulare proiecte care vor completa ofertele de cazare și masă, astfel încât, în scurt timp, vom putea evita acest serial, aproape dramatic pentru unii, al cazărilor cu câteva zile înainte de a începe anul universitar.
Mai rămâne să găsim împreună cu edilii municipiului soluții pentru a completa componenta de socializare. Recunoaștem că a fi student nu înseamnă a sta cu nasul în carte 24 de ore din 24, pentru că este imposibil, cu mici excepții, și îi felicit pe cei care sunt în stare. Din când în când, trebuie să vă regăsiți în spații care să vă permită să vă relaxați. Și sunt convins că, în foarte scurt timp, tot ceea ce înseamnă – și am să folosesc acum un cuvânt, să zicem, la modă, chiar dacă nu este românesc – „entertainment” în viața studențească se va îmbunătăți, astfel încât tinerii să regăsească în Oradea un centru de educație puternic, un centru de cercetare puternic, un centru de aplicație practică puternic, dar și un centru în care să trăiască bucuriile specifice vârstei la fel de puternic.
Un ultim sfat pentru astăzi: faceți-vă prieteni, faceți-vă mulți prieteni. În universitate sunt 20.000 de studenți, dar faceți-vă și buni prieteni. În viață veți avea nevoie mai rar sau mai des de buni prieteni, iar pe aceștia îi găsiți doar dacă sunteți onești cu voi înșivă și cu cei din jur.
Baftă în toți acești ani ce vă așteaptă la această universitate din simpatica Oradea.
Înregistrare video începând cu minutul 35: https://www.facebook.com/UniversitateaDinOradea/videos/987384903076952