Discuții cu conducerea PNL despre soluțiile pentru criza prețurilor din energie


În prima zi a toamnei calendaristice, senatorii și deputații și-au reluat activitatea, odată cu începerea celei de-a doua sesiuni parlamentare din acest an. Se anunţă o toamnă fierbinte, ţinând cont de importanţa proiectelor legislative aflate pe ordinea de zi a celor două camere ale Parlamentului.

 

În Camera Deputaților, am participat, în prima zi a sesiunii, la alegerea vicepreşedinţilor, secretarilor şi a chestorilor Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi la discutarea altor probleme înscrise pe ordinea de zi. 

 

Biroul Permanent și-a păstrat configurația politică, în care PNL are o funcţie de vicepreşedinte, una de secretar şi una de chestor. În urma votului, liberalii sunt reprezentați de Florin Alexe (vicepreședinte), Cristian Buican (PNL) și George Cristian Tuță (chestor). 

 

Tot pe 1 septembrie a avut loc ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților. Cu această ocazie a fost pus în discuție proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei. S-a stabilit prin vot ca această comisie să fie condusă de Gabriel Andronache (PNL), iar în cadrul acesteia legile Justiției ar urma să fie dezbătute și votate în termen de cel mult o lună.  

 

Discuții despre soluții pentru criza prețurilor din energie

 

Deschiderea celei de-a doua sesiuni parlamentare din acest an a fost precedată, pe 31 august, de o întâlnire a parlamentarilor liberali cu conducerea partidului. Cu această ocazie au fost discutat aspecte curente presante pentru a găsi soluții prin care să susținem populația pentru a face față crizei prețurilor din energie.


În afara măsurilor urgente, care sunt prevăzute prin ordonanța de urgență a Guvernului 119/2022 privind modificarea măsurilor de compensare a prețurilor energiei, vor fi analizate împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE motivele care au generat această explozie a prețurilor. S-a discutat despre luarea unor măsuri regulatorii pentru a elimina componentele artificiale din formula finală a prețului.


Sperăm că aceste măsuri să poată fi implementate în mai puțin de 30 de zile, astfel încât ele să producă efecte încă de la începutul acestui sezon rece. În același timp, trebuie să ținem cont și de legislația europeană, deoarece calitatea de membru al Uniunii Europene aduce, odată cu beneficii (fonduri nerambursabile etc), și obligații. Acest lucru înseamnă că legile europene au prevalență în fața celor naționale.