Întâlnire cu directorul general adjunct al UNESCO, Gabriela Ramos
Am participat, marți, 4 octombrie 2022, în calitate de membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, la întâlnirea cu doamna Gabriela Ramos, director general adjunct al UNESCO pentru științe sociale și umaniste, aflată într-o vizită oficială în România. Domnia sa a fost primită, la Palatul Parlamentului, de către președinta Comisiei, doamna deputat Ana-Maria Cătăuţă.
În cadrul întâlnirii, ne-am axat cu precădere pe legislația regulatorie care trebuie dezvoltată în domeniul prelucrării datelor personale.
Am considerat că trebuie să mergem mai departe de acest subiect și în viitorul apropiat să identificăm și alte modalități de a interveni în etica echipamentelor dotate cu inteligență artificială. Este necesar ca acest lucru să fie făcut pentru a suplini rolul pe care îl deține integritatea ca element fundamental dezirabil al construcției umane.
Recomandarea privind etica inteligenței artificiale
De menționat că anul trecut, în cadrul celei de-a 41-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, a fost adoptată Recomandarea privind etica inteligenței artificiale. Acesta este primul instrument global care identifică riscurile etice legate de inteligenţa artificială, elaborează principii comune şi propune politici şi instrumente pentru a asigura rezultate etice şi incluzive.
În cadrul discuțiilor, au fost abordate, de asemenea, și alte teme de interes aflate pe agenda Comisiei și a UNESCO. La întrevedere au mai fost prezenți doamna Simona Mirela Miculescu, ambasador, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, domnul senator Remus Negoi și doamna Mariagrazia Squicciarini, director al Biroului Executiv UNESCO pentru științe sociale și umaniste.
sursă foto: https://www.facebook.com/ComisiaparlamentaraUNESCO
Conferință pe tema eticii inteligenței artificiale
Doamna Gabriela Ramos, director general adjunct al UNESCO pentru științe sociale și umaniste, s-a aflat în România pentru a participa la conferința “Building a Global Ethical Framework for AI: The UNESCO Recommendation on the Ethics of AI”. A fost un eveniment găzduit de Universitatea Politehnica din Bucureşti, care a reunit specialiști, cercetători, exponenţi ai mediului academic şi reprezentanţi ai societăţii civile. Partener al conferinței a fost Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.
Conferinţa s-a axat pe Recomandarea UNESCO ca instrument global pentru proiectarea, dezvoltarea şi implementarea eticii în domeniul inteligenţei artificiale.
Prezent la eveniment, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a reiterat faptul că România are o şcoală de matematică excepţională, iar unii dintre cei mai buni oameni din lume în domeniile AI şi machine learning sunt români.
”Dacă luăm strict resursa umană pe care am avea-o la dispoziţie, ar trebui să fim în avangardă. Ceea ce ne mai trebuie este să avem noi aplicabilităţi ale acestor tehnologii şi transferul în tehnologie, pentru a dezvolta soluţii esenţiale de inteligenţă artificială care vor contribui la abordarea unora dintre cele mai mari provocări ale lumii.” , a declarat Sebastian Burduja.
sursă fotografii: https://www.facebook.com/ComisiaparlamentaraUNESCO