Locurile din Paris dedicate unor mari români

Vizita la Paris, din luna iulie a acestui an, mi-a dat posibilitatea să redescopăr România din inima Franței, locurile dedicate unor mari români ale căror opere sau fapte au trecut demult granița țării și au fost cunoscute peste tot în lume. 

Statuia lui Mihai Eminescu, din Paris

Pe Rue des Écoles, peste drum de Collège de France, în preajma Bisericii ortodoxe române „Arhanghelii Mihail şi Gavriil” și aproape de Universitatea Sorbona, se află statuia lui Mihai Eminescu. Confecţionat din bronz, cu o înălţime de 2,5 metri, monumentul este opera lui Ion Vlad, un sculptor român din emigraţie, și a arhitectei Ileana Sassu. 

Statuia înfăţişează un trunchi de copac, lângă care este reprezentat poetul în picioare, cu privirea spre cer, ținând în mână o carte, pe care se poate citi un fragment, în limba franceză, din poezia ”Odă (în metru antic)”–  Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată/ Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi,/ Ochii mei nălţam visători la steaua/ Singurătăţii”.

Lucrarea a fost inaugurată în 15 iunie 1989, la împlinirea a  100 de ani de la moartea poetului nostru naţional şi a fost realizată cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române din Paris şi a Ligii Culturale Române.

Promenada ce poartă numele Reginei Maria

Începând cu 15 octombrie 2019, o porțiune de pe promenada Senei (din Quai Branly), aproape de turnul Eiffel, poartă numele Reginei Maria a României. Ceremonia de dezvelire a plăcii care consființește atribuirea numelui Reginei Maria unui loc aflat într-una dintre cele mai cunoscute zone din Paris a avut loc în prezenţa Principesei Margareta, Custodele Coroanei, și a Principelui Radu. Evenimentul a avut loc la inițiativa ambasadei țării noastre și cu susținerea Primăriei Paris și de Grupul de prietenie din Adunarea Națională Franceză.

Decizia administrației pariziene de a denumi o stradă cu numele Reginei Maria  reprezintă un gest de recunoștință față de rolul pe care aceasta l-a avut în Conferința de Pace de la Paris, din ianuarie 1919. Atunci, Regina Maria a susținut cauza României în fața Marilor Puteri și a avut un rol esenţial în recunoaşterea Marii Unirii de la 1918.

Atelierul lui Constantin Brâncuși

Un alt colț de Românie aflat în Paris este atelierul lui Constantin Brâncuși. Situat la est de Forum des Halles, chiar în piaţa George Pompidou, atelierul transformat în muzeu adăpostește lucrări realizate de artistul care a făcut pe jos drumul din România la Paris, unde a ajuns în 1904. 

 

 

 

 

 

Sunt expuse opere precum  Sărutul, Coloana fără sfârşit (variante mici), Foca, Pasărea în văzduh, Măiastra, Domnişoara Pogany sau Cocoşul, care au fost lăsate de Brâncuși, împreună cu toate uneltele sale de lucru, moştenire statului francez. Condiția  a fost să fie reconstituite identic după moartea sa, care a survenit în 1957.

 

 

În 1997, arhitectul Renzo Piano a reusit să recreeze în muzeul adăpostit de Centrul Pompidou atmosfera atelierului lui Brâncuşi. Acesta este deschis publicului în mod gratuit.