Cum a fost 2023?

Un an al învățării continue și al adaptării constante la schimbările din jurul nostru. Un an cu provocări și realizări, cu activități diverse atât pe plan politic – ca membru al PNL și deputat de Bihor -, cât și ca membru al comunității academice, în calitatea mea de conferențiar universitar și președinte al Senatului Universității din Oradea. 

În calitate de parlamentar, am fost martor la o serie de dezbateri esențiale și am fost implicat în mod activ în procesul legislativ. Ca deputat de Bihor am contribuit la elaborarea și promovarea unor inițiative legislative menite, în primul rând, să sprijine educația. De asemenea, am fost parte a eforturilor colective pentru a aduce reforme necesare în diferite domenii.

Pe plan universitar, m-am bucurat de evoluția constantă a universității orădene și de vizitele pe care le-au făcut în Oradea atât doamna Livia Deca, ministru al Educației, cât și ambasadoarea SUA la București, doamna Kathleen Kavalec, ori Excelența Sa Yerlik Ali, ambasadorul Republicii Kazahstan. 

Blogul caus.ro a fost gazda unor analize pe care le-am realizat pe teme din educație, de la contribuția universităților la creșterea economică a comunității și despre viitorul pieței muncii, la revoluția tehnologică și patriotism.

Vă invit să parcurgeți un rezumat al principalelor mele activități în 2023. 

OPINII

Cum contribuie universitățile la creșterea economică în comunitate

Educația este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le avem pentru a transforma vieți și a crea o lume mai bună. Prin furnizarea accesului la educație de înaltă calitate, oamenii pot fi susținuți pentru a-și atinge întregul potențial, iar acest lucru poate fi realizat prin intermediul universităților. Am detaliat modul în care universitățile pot susține creșterea economică acționând sub forma unor centre de cercetare și dezvoltare și cum pot contribui la pregătirea și educarea forței de muncă viitoare. Amănunte, pe website-ul caus.ro.

Viitorul pieței muncii și abilitățile de care tinerii au nevoie într-o eră a tehnologiei

Pe măsură ce tehnologia și economia evoluează, se transformă și abilitățile de care au nevoie tinerii pentru a reuși pe piața forței de muncă. Viitorul cere noi competențe, iar universitățile au nevoie să-și adapteze curricula pentru a-i pregăti pe studenți în acest scop. Studenții au nevoie ca, pe lângă informațiile acumulate din materiile ”clasice” pe care le studiază, să primească date care să-i ajute să-și dezvolte gândirea critică, să fie capabili să obțină ei informația și să identifice sursele de încredere. Detalii, pe blogul caus.ro.

Cum ar putea fi îmbunătățit, prin costuri reduse, sistemul educațional din România

Sistemul de educație din România ar putea fi îmbunătățit cu costuri suficient de mici. În primul rând, datorită structurii costurilor în învățământul preuniversitar, respectiv învățământul universitar și cercetare, elaborarea unor legi separate este de real ajutor. 

E necesară o clarificare în legea salarizării privind poziționarea corectă a funcțiilor didactice din învățământul preuniversitar în ierarhia de salarizare, identificarea și stabilirea unui parcurs clar în ceea ce privește dezvoltarea carierei didactice. Un element deosebit de important și care se regăsește și la învățământul superior îl reprezintă debirocratizarea masivă a sistemului. Mai multe detalii despre acest subiect, aflați pe pagina mea de internet.

Facultatea de doi ani – o soluție la criza forței de muncă?

Prin proiectul legii învățământului superior este introdus ciclul de studii universitare de scurtă durată. Acestea se derulează pe parcursul a doi ani, corespunde unui număr de minimum 60 de credite de studii transferabile pentru un an de studii, iar la final este acordată o diplomă de absolvire. Introducerea acestei ”trepte” în învățământul universitar ar putea reprezenta o soluție pentru angajatorii se confruntă cu o criză de candidați specializați, care afectează piața muncii din România. Aflați detalii despre acesta pe blogul caus.ro.

Ce valori trebuie promovate în instituțiile de învățământ din România

Întregul sistem pe care a fost clădită societatea românească este bazat pe egalitatea dintre indivizi. Diferențele apar doar în momentul în care ne raportăm la familie. În schimb, în societățile liberale individul este pe primul loc. Se pune preț pe independența față de familie și nu sunt importante legăturile de rudenie ori de prieteni, cât obiectivele comune, preocupările din același domeniu. 

În acest context, se pune întrebarea ce valori ar trebui promovate prin sistemul de educație din România pentru a ne conduce la o dezvoltare socială? Analizez această temă pe site-ul meu caus.ro.

Educația mea: de la bazele puse de părinți, la dascălii-”cheie” din școală și facultate

Cred că lucrul cel mai important din educația mea, care a contribuit la formarea mea ca om, a fost ideea transmisă de câțiva dintre dascălii pe care i-am avut, potrivit căreia fondul este esențial, nu forma. Am fost îndrumat să-mi îndrept atenția acolo, arătându-mi-se că mai important decât adevărul este miezul adevărului. 

În cea mai importantă etapă a formării personalității mele mi-au fost insuflate, ca principale valori, bunul simț, demnitatea și respectul față de celălalt. Acesta este și motivul pentru care am luptat și lupt pentru adăugarea componentei educaționale la transferul de informație în procesul de formare a tinerilor. Citiți mai multe pe pagina mea de internet – caus.ro .

Revoluția tehnologică | Relevanța rolului meu în analiza acesteia

Revoluția tehnologică în domeniul Inteligenței Artificiale (IA) a redefinit paradigmele societății moderne. De la asistenți virtuali la mașini autonome și analiză avansată a datelor, IA transformă viața noastră. Această tehnologie are aplicații în multe domenii, printre care medicină, transport ori finanțe, motiv pentru care oferă oportunități extraordinare și provocări etice.

Ca dascăl, știu că este necesar ca viitoarele generații să învețe și să înțeleagsă aspectele tehnice și etice ale acestei tehnologii în continuă evoluție. De asemenea, în calitatea mea de membru în forul legislativ al țării pot contribui la elaborarea politicilor publice și a reglementărilor adecvate în domeniul Inteligenței Artificiale, care să protejeze drepturile individuale și să respecte valorile etice fundamentale. Detalii, pe blogul meu – caus.ro .

Despre inteligență, gândire critică și (ne)reușite

Mi-am dorit dintotdeauna să înțeleg mecanismul prin care oamenii, oricât de inteligenți ar fi, nu au parte de succes în diverse domenii ale vieții. Am căutat să obțin răspuns la întrebarea, aparent paradoxală, ”de ce inteligența nu garantează deșteptăciunea?” și încerc să aflu de ce unii oameni inteligenți nu manifestă gândire critică.

În materialul publicat pe blogul meu mi-am propus să realizez o radiografie a legăturii dintre inteligența rațională, gândirea critică și succesul ori insuccesul pe care îl au oamenii în acțiunile lor. În plus, am căutat argumente pentru a afla de ce inteligența rațională nu garantează succesul. Amănunte, pe site-ul caus.ro .

Patriotismul – între respectul față de patrie și mândria de a aparține unei comunități

Ce înseamnă patriotism? În primul rând, respect față de patrie – iar patria nu se referă la popor, ci la teritoriul dintre granițele unei țări, locul unde s-a format o identitate culturală și națională. Patriotismul înseamnă să cunoști și să respecți limba și istoria țării tale. 

Pentru a fi patriot, trebuie să ai senzația că locul tău e în țara la care te raportezi, că te simți bine acolo. Să trăiești emoții precum devotamentul și dragostea față de patrie, fără să cazi în extreme. Să știi care sunt valorile țării, să ai grijă de ele, fără a fi ofensator la adresa altora. Citiți mai multe pe pagina mea de internet – caus.ro .

 

ACTIVITATE ÎN PARLAMENT

MARTIE 2023 

  • Vizită la Chișinău, alături de o delegație a Camerei Deputaților din Parlamentul României

Am participat, în a doua parte a lunii martie, împreună cu o delegație a Camerei Deputaților din Parlamentul României, la întrevederi cu reprezentanți ai Legislativului și Guvernului Republicii Moldova. Au fost discutate modalitățile prin care Parlamentul României poate ajuta instituția similară de la Chișinău în procesul de reforme legislative și aderare la Uniunea Europeană și NATO. Un alt subiect l-a constituit securitatea energetică a Moldovei. 

  • Studenții din cadrul unei instituții de învățământ militar, declarați inapți, pot continua studiile, fără a primi grad militar

Am susținut, în cadrul Comisiei de Învățământ, Propunerea legislativă nr.724/2022, ce are ca scop completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Este vizată situația în care un student admis într-o instituție de învățământ militar, din cauze ce nu fi sunt imputabile, este declarat inapt prin decizie medicală definitivă de către autoritățile competente. Noua reglementare îi permite să poată continua studiile, fără să primească grad militar.

  • Aviz favorabil pentru organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie

Prin acest proiect de lege sunt stabilite norme clare în baza cărora va fi realizată intervenția autorităților administrației publice locale în vederea prevenirii separării copilului de familia sa, respectiv la menținerea copilului în familie. Aplicarea acestor norme va duce la scăderea numărului copiilor care intră în sistemul de protecție specială a statului, concomitent cu întărirea rolului și intervenției autorităților de la nivel local, responsabile cu acest domeniu.

APRILIE 2023

  • Tinerii vor primi sume mai mari pentru a-și cumpăra o mașină ori să-și renoveze locuința

Pe 5 aprilie, în cadrul Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, a fost dat raport de adoptare privind programele ”Student Invest” și ”Family Start”. Cele două proiecte dedicate tinerilor susțin valori indispensabile, precum educația și familia. Prin Student  Invest, statul garantează 80% din credite bancare de maximum 50.000 lei, acordate tinerilor între 18 și 31 de ani, pe o durată de cel mult 10 ani. În cazul programului Family Start, suma împrumutată poate atinge 75.000 de lei. 

Cu acești bani, studenții își vor putea achita taxele de studii, de cămin și rechizitele, ori își pot cumpăra laptopuri sau plăti costul unor intervenții chirugicale. Tinerele familii pot suporta, din aceste credite, cheltuielile cu nunta sau cu nașterea unui copil ori pot da avans pentru o mașină sau o locuință. 

  • Lege pentru emiterea titlurilor de proprietate în cazul terenurilor din zone necooperativizate

În Camera Deputaților, am votat și adoptat legea care vizează posibilitatea eliberării titlurilor de proprietate în arealele necooperativizate, din perioada comunistă. Este vorba despre acele locuri unde evidențele de carte funciară și chiar registrele agricole nu mai reflectă situația corectă a terenurilor, astfel că deținătorii au mari probleme în dovedirea proprietății.

Potrivit noii legi, titlul de proprietate se poate emite autorilor inițiali sau moștenitorilor acestora pentru suprafețele de teren intravilan sau extravilan aferente zonelor necooperativizate, care nu au fost reconstituite în temeiul legilor fondului funciar și sunt în posesia persoanelor fizice. 

MAI 2023

  • Au fost adoptate Legile Educației

Senatul a adoptat, pe 22 mai, cele două legi ale Educației. Unul dintre proiectele de lege face referire la învățământul preuniversitar, iar cel de-al doilea la învățământul superior. 

Proiectul de lege privind legea învățământului preuniversitar a fost adoptat cu 81 de voturi „pentru” și 28 de voturi „contra”. De cealaltă parte, proiectul de lege referitor la învățământul superior a fost adoptat cu 79 de voturi „pentru” și 28 „împotrivă”. Cele două legi au fost trimise spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. 

IUNIE 2023

  • Rezumatul activității mele de deputat în perioada septembrie 2022 – iunie 2023

În calitatea mea de deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, în perioada septembrie 2022 – iunie 2023, am desfășurat următoarele activități:

  • 13 luări de cuvânt;
  • 8 declarații politice;
  • 114 de propuneri legislative dintre care 31 au fost deja promulgate 
  • 1 întrebări și interpelari.

Pentru mine, ca parlamentar, a existat și există o singură mare prioritate, românii, și mai ales cei din Bihor. Cei față de care sunt răspunzător să le reprezint nevoile și interesele în Camera Deputaților. Problemele lor nu mi-au fost străine, iar la Birourile parlamentare din Oradea și Salonta, ușile sunt  mereu deschise pentru cei deciși să se implice sau care au nevoie de ajutorul ce poate fi oferit de către un parlamentar.

IULIE 2023

  • Au fost promulgate Legile Educației

Am participat, pe 4 iulie, la promulgarea Legilor Educației, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni. Noile legi ale educației, susținute și promovate de PNL, au ca scop îmbunătățirea calității învățământului și sprijinirea cadrelor didactice. 

Este responsabilitatea noastră să încurajăm tinerii să-și atingă potențialul și să oferim viitoarelor generații instrumentele de care au nevoie pentru a naviga cu succes într-o lume în perpetuă schimbare

Legea privind învățământul preuniversitar a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 613/5 iulie 2023, iar cea privind învățământul superior, publicată în Monitorul Oficial nr. 614/5 iulie 2023 .

  • Adio, dosar cu șină!

Dosarul cu șină a fost interzis, iar instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii ale avizelor sau documentelor care au fost emise de către alte instituții publice. Prevederile sunt parte dintr-o lege inițiată de parlamentarii PNL, promulgată în ianuarie 2023 și care a intrat în vigoare pe 4 iulie 2023.

SEPTEMBRIE 2023

  • O nouă sesiune parlamentară

Începutul lunii septembrie a programat debutul unei noi sesiuni parlamentare, cea de-a doua a anului. Am pornit la drum luni, 4 septembrie, cu întâlniri în cadrul birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților și cu două ședințe de plen separate pentru cele două camere.

  • Împrumuturi fără dobândă, din bugetul local, pentru instituții

La inițiativa parlamentarilor Partidului Național Liberal, propunerea legislativă de modificare și completare a articolului 72 din legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale vine să acopere o lacună din legislația actuală în materia acordării de împrumuturi temporare pentru unele activități sau instituții publice.

Astfel, instituțiilor locale li se pot acorda împrumuturi fără dobândă, din bugetul local, pentru asigurarea implementării proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

OCTOMBRIE 2023

  • Prioritate pentru femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii

Președintele României a promulgat proiectul PNL, al cărui co-inițiator sunt, care prevede ca femeile însărcinate și persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani să aibă prioritate la casieriile sau ghișeele entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea. Totodată, proiectul prevede și amenajarea unor locuri de parcare rezervate femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani în spațiile de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale unităților publice comerciale și private.

Prin această lege, sunt stabilite și amenzi pentru cei care nu respectă prevederile sau încalcă obligațiile de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare. 

  • Declarație politică susținută în Camera Deputaților pe tema consumului de droguri în rândul copiilor

Pentru orice părinte ce poate fi mai grav ca al lui copil să consume droguri sau să cadă pradă comportamentului deviant, antisocial sau doar imprudent al unui consumator de droguri? Elevilor din ziua de azi le sunt accesibile multe lucruri, inclusiv drogurile de mare risc, ceea ce face necesară o reacție socială puternică și conjugată, în care instituțiile statului, părinții și școala trebuie să acționeze împreună, nu separat, și cu atât mai puțin unii împotriva celorlalți. Declarația poate fi urmărită VIDEO aici. 

  • Digitalizăm serviciile medicale din România

Am adoptat, în ultima zi a lunii octombrie, în plenul Camerei Deputaților, o inițiativă legislativă a cărui co-inițiator sunt și care modifică articolul 138 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, astfel încât furnizorii de servicii medicale de specialitate să înregistreze, stocheze, prelucreze şi să transmită, atât în formă tipărită, cât şi în formă electronică datele colectate rezultate din activitatea proprie.

Măsura adoptată are un impact bugetar pozitiv pe termen mediu și lung determinat de economiile de cheltuieli pe care le va produce la nivelul furnizorilor de servicii medicale, atât din punct de vedere birocratic, cât şi din perspectiva creşterii calităţii actului medical.

NOIEMBRIE 2023

  • Legea ce crește pensiile românilor, adoptată în Camera Deputaților

Ne-am ținut promisiunea de a susține și prin vot în Parlament creșterea pensiilor și pe 20 noiembrie am adoptat în Camera Deputaților Proiectul de Lege ce va crește pensiile românilor.

PNL continuă să crească pensiile. În ultimii trei ani, am majorat pensiile cu 40% și de fiecare dată am făcut-o cu responsabilitate și calcule serioase. Ca urmare a majorărilor făcute de PNL, vârstnicii au primit pensii în mod real mai mari, care le-a crescut puterea de cumpărare.

ACTIVITATE ÎN TERITORIU

MARTIE 2023

  • Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, am fost prezent la un eveniment organizat de colegii mei din cadrul PNL Salonta. Le-am felicitat pe doamnele care au ales să se implice în politică și le-am oferit buchete de flori în semn de admirație și respect.
  • Alături de vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, am participat la o întâlnire cu comunitatea locală din Cefa. Astfel de acțiuni, ce vor deveni obișnuite, au scopul de a discuta deschis cu cetățenii, de a le asculta părerile și problemele, pentru a găsi cele mai bune și rapide soluții la acestea.
  • Experiența și înțelepciunea Seniorilor Liberali este și va fi întotdeauna importantă pentru noi, ca politicieni. Este motivul pentru care am considerat important să particip, alături de colegii mei, la alegerile Organizației de Seniori a PNL Bihor.

APRILIE 2023

  • Pe 20 aprilie, Oradea a sărbătorit un eveniment major din istoria sa – 104 ani de la intrarea în urbe a trupelor române eliberatoare, în frunte cu Generalul Traian Moşoiu. În sfânta zi de Paște a anului 2019, armata română a eliberat orașul de sub regimul bolşevic al lui Bela Kun.
  • Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că proiectul Drumului Expres Arad – Oradea a fost împărțit în două etape, din punct de vedere al finanțării cu fonduri nerambursabile. Astfel, Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic vor fi finanțate cu fonduri europene din perioada de programare 2014 – 2020, în timp ce execuția lucrărilor va fi decontată din Programul Operațional Sectorial „Transport” 2021 – 2027.

MAI 2023

  • Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit, pe 26 mai 2023, ceremonia festivă ce a marcat împlinirea a șase decenii de la reînnodarea tradiției învățământului superior în urbea de pe Crișul Repede. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, majoritatea rectorilor instituțiilor de învățământ academic din România, rectori ai universităților partenere din cadrul EU GREEN, reprezentanți ai autorităților centrale, cadre didactice de ieri și de azi, numeroși studenți. 

În atmosfera iluministă a sfârșitului secolului al XVIII-lea a luat ființă la Oradea, la 17 martie 1780, Academia Regală Catolică de Drept din Oradea, fondată de Maria Tereza a Austriei, având inițial doar Facultate de Filozofie și completată, la 17 iunie 1788, cu Facultatea de Drept, cea mai veche facultate nu numai de pe cuprinsul României actuale, ci și dintr-o vastă regiune a Răsăritului European. 

AUGUST 2023

  • Vineri, 25 august 2023, pentru aproape două ore, doamna ministru al Educației, Ligia Deca, a fost oaspete al Universității din Oradea. Reprezentantul guvernului și-a început vizita în campus, la „Casa Muzicii”, noul și modernul sediu al departamentului de profil din cadrul Facultății de Arte. În scurtul său popas la Biblioteca Universității din Oradea, Ligia Deca a avut ocazia de a scrie câteva rânduri în Cartea de Onoare a instituției. A urmat apoi o scurtă întâlnire de lucru, care a avut loc în sala Consiliului de Administrație al Universității din Oradea, la care am participat alături de prorectorii și o parte din decanii instituției academice. 

SEPTEMBRIE 2023

  • Am avut deosebita onoare să o primim, pe 25 septembrie, în vizită la Universitatea Oradea, pe Excelența Sa, doamna Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România. După întâlnirea desfășurată în sala Consiliului de Administrație, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii a făcut o scurtă plimbare prin campus și a vizitat Biblioteca Universității din Oradea. Cu acest prilej, demnitarul american a scris, în limba română, câteva cuvinte în Cartea de Onoare a instituției: „Mulțumesc frumos pentru primirea atât de călduroasă și sperăm să continuăm colaborarea strânsă cu Ambasada SUA în România”.
  • Pe 2 septembrie, am participat, la Ștei, alături de colegii mei liberali, la Zilele Orașului. Cu această ocazie am depus o jerbă de flori la bustul poetului Miron Pompiliu și am fost prezent la ședința festivă de la Casa de Cultură din localitate.
  • Înapoi la școală! Pe 11 septembrie a început un nou an de învățământ, moment marcat de aproape trei milioane de elevi din România. E primul an școlar cu noua Lege a Educației în vigoare. Le-am transmis mult succes tuturor copiilor de grădiniță, elevilor, educatorilor și profesorilor în noul an. 

OCTOMBRIE 2023

  • Am participat, pe 2 octombrie, la ceremonia deschiderii noului an de învățământ la Universitatea din Oradea. Sala Polivalentă a instituției s-a dovedit a fi prea mică pentru mulțimea studenților, profesorilor și părinților dornici să ia parte la ceremonia inaugurală. Le-am transmis studenților că trebuie să se pregătească pentru o nouă etapă a adevărului și că înțelepciunea e mai importantă chiar decât noile tehnologii, iar diferența o vor face ei, fiecare dintre ei.

NOIEMBRIE 2023

  • Am primit, pe 3 noiembrie, la Universitatea din Oradea, vizita Excelenței Sa Yerlik Ali, ambasadorul Republicii Kazahstan la București. Acesta s-a declarat interesat de o colaborare instituțională, dintre instituția de învățământ superior din inima Bihorului și universitățile din Kazahstan. ”Sper că veți fi un ambasador în ambele sensuri, reprezentând și interesele României în țara dumneavoastră, atunci când situația vă va permite”, i-am transmis Excelenței Sale. De remarcat că Universitatea din Oradea are deja încheiate trei acorduri de colaborare cu instituții academice din Kazahstan.
  • Pe 10 noiembrie, am avut onoarea de a-l avea printre noi, la Universitatea din Oradea, pe prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu, personalitate de excepție a agronomiei naționale și europene, un nume de referință și o prezență de seamă în toate centrele academice în care se studiază agronomia, căruia i-a fost acordat titlul de „Doctor Honoris Causa”. Pentru mine e un plus de bucurie și un plus de onoare să fim colegi și la Universitatea din Oradea, pentru că eu știu că sunt ore, zile, luni, de muncă, pe care cel sărbătorit de noi astăzi le-a depus în slujba învățământului. 

ALTE EVENIMENTE

  • Pe 24 mai, Partidul Naţional Liberal a împlinit venerabila vârstă de 148 de ani. Din 1875 ne aflăm în slujba românilor şi de istoria noastră se leagă unele dintre cele mai importante momente din istoria modernă a României: obținerea independenței de stat, ridicarea României la rang de regat, Războiul de întregire a neamului și crearea României Mari, adoptarea Constituției din 1923 sau relansarea economică după criza din 1929–1933.
  • PNL continuă să sprijine dezvoltarea antreprenoriatului și să garanteze condițiile necesare pentru crearea de noi locuri de muncă. Peste 1400 întreprinderi sociale se vor deschide cu ajutorul fondurilor europene, generând un număr estimativ de peste 3000 de locuri de muncă atât în urban, cât și în rural. În primăvară, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat, în consultare publică, ghidurile solicitantului pentru apelurile de proiecte destinate economiei sociale finanțate prin Programul Educației și Ocupare și prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, cu un buget total de peste 214 milioane euro.
  • Partidul Naţional Liberal este promotorul României digitale și a noilor tehnologii. În acest sens, în luna iulie a fost semnat contractul de 177 de milioane de euro pentru migrarea a cel puțin 30 de aplicații în viitorul Cloud Guvernamental, un pas important pentru debirocratizarea României și pentru eficientizarea interacțiunii cu instituțiile statului.
  • În vara acestui an am participat la expoziția „Umăr la Umăr”, inaugurată recent la sediul UNESCO și prin care e sărbătorit meșteșugul țeserii tradiționale a cămășilor cu altiță în România și Republica Moldova. Evenimentul, organizat cu sprijinul Ministerul Culturii al Republicii Moldova, este dedicat înscrierii „Artei cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității și celebrării, în acest an, a celei de-a 20-a aniversări a Convenției privind salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. 
  • Consiliul Județean Bihor a semnat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării contractul de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru modernizarea și digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” și reabilitarea bibliotecilor din Sânmartin, Sântandrei și Oșorhei. Îmi doresc ca tinerii din ziua de astăzi să redescopere lectura, într-un ambient plăcut și modern.
  • Pe 20 august Partidul Național Liberal a marcat 159 de ani de la nașterea marelui om politic Ion I. C. Brătianu. Născut într-o familie cu tradiții liberale, a marcat evoluția României într-o perioadă de profunde transformări. Președinte al PNL din 1909 până la sfârșitul vieții sale (în 1927), a adaptat partidul la noul context de după Primul Război Mondial, când viața politică din toată Europa se așeza pe noi coordonate și partide cu tradiție dispăreau.
  • Șapte unități școlare din Oradea vor intra anul viitor în reabilitare energetică, după ce în cursul ședinței de miercuri, 13 septembrie, consilierii locali au aprobat documentațiile tehnico-economice și indicatorii tehnico-economici – faza Proiect Tehnic, aferente acestor investiții. Aceste reabilitări sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în vederea creșterii eficienței energetice în conformitate cu strategia de dezvoltare a municipiului.
  • Angajamentul luat de guvernul condus de PNL față de profesorii din România devine realitate: au fost alocați bani din Fondul de rezervă bugetară pentru primele de carieră didactică și prima de carieră profesională. Mecanismul a fost realizat de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene de la acea vreme, Marcel Boloș și prevederile au fost incluse într-un act normativ aprobat de guvernul Nicolae Ciucă. Plățile au fost efectuate direct pe card, în intervalul 20-27 octombrie.
  • Continuăm să sprijinim copiii din familii vulnerabile, prin acordarea de tichete educaționale. Alocarea se face prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, negociat de ministrul Marcel Boloș și aprobat în timpul mandatului de premier al președintelui PNL, Nicolae Ionel Ciucă. Vor fi acordate tichete sociale în valoare de 500 de lei preșcolarilor și elevilor de nivel primar și gimnazial înscriși în unități de învățământ de stat și care provin din medii dezavantajate. 
  • Combaterea agresivității în mediul școlar este o prioritate a PNL și a Ministerului Educației. O serie de programe de reducere a violenței vor fi derulate în sute de școli din România, în scopul creării unui climat sigur și pașnic în spațiul de învățământ.
  • Ministrul Dezvoltării a fost, pe 22 noiembrie, într-o vizită de lucru în Bihor, unde s-a întâlnit cu autoritățile publice locale și a discutat despre proiectele finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. În județ vor fi implementate 14 sisteme de distribuție a gazelor naturale, finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, ca urmare a semnării ordinului comun al miniștrilor dezvoltării și energiei.
  • Pe 24 noiembrie am comemorat 96 de ani de la moartea marelui nostru înaintaș politic, Ion I. C. Brătianu. Personalitate marcantă a începutului de secol XX, a fost artizanul politic al Marii Uniri de la 1918 și a pus bazele Partidului Național Liberal în perioada interbelică. Liberalii de azi au datoria morală de a ține vie amintirea celui mai mare om politic din România de acum o sută de ani.

pastedGraphic.png

Un an nou fericit și prosper!

pastedGraphic_2.png

Ai întrebări sau vrei să propui o inițiativă legislativă? 

SCRIE-MI! 

www.caus.ro

Oradea, Bd. General Gheorghe Magheru, nr.7, jud. Bihor