De Ziua orașului Oradea a fost marcat și Centenarul Încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria
12 octombrie este o zi importantă pentru orădeni, una cu dublă semnificație pentru viața acestei comunități. La această dată marcăm eliberarea orașului de către armata română, pe 12 octombrie 1944, de sub ocupația hortistă.
În aceeași zi, dar în 1918, în casa avocatului orădean Aurel Lazăr era semnată Declarația de autodeterminare a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, actul care a amplificat activitatea unionistă a românilor ardeleni.
Am participat și în acest an la activitățile dedicate Zilei orașului Oradea, când a fost marcat în avans și centenarul încoronării regelui Ferdinand I și a reginei Maria. Am depus coroane de flori în Piața Unirii, la statuia regelui Ferdinand, gest pe care l-am făcut atât în calitate de reprezentant al Universității din Oradea, cât și ca parlamentar și membru al PNL.
Acțiuni diverse de Ziua orașului Oradea
Oradea și-a sărbătorit ziua prin mai multe activități, care au început încă de dimineață în Piața Unirii. La statuia regelui Ferdinand, care a fost încadrată în această zi festivă de două tunuri de epocă împodobite cu flori, orădenii au putut asista la ceremonialul schimbului de gardă militară.
Consiliul Local Oradea s-a reunit într-o ședință festivă și a premiat mai mulți elevi care au obținut performanțe școlare. A urmat dezvelirea, de către episcopii ortodox și greco-catolic de Oradea, a unei plăci amplasate în holul Primăriei în onoarea reprezentanților orădeni care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918.
La orele prânzului, în Piața Unirii s-a desfășurat o ceremonie militară și religioasă, în cadrul căreia s-a vorbit despre însemnătatea zilei de 12 octombrie pentru orădeni și despre vizitele regelui Ferdinand și ale reginei Maria la Oradea. După depunerea de coroane și jerbe, garda de onoare, formată din militari ai Garnizoanei Oradea, ai Jandarmeriei și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Crișana”, a defilat spre statuia reginei Maria din fața Teatrului.
Am apreciat modul inedit în care a fost marcat Centenarului Încoronării prin ”îmbrăcarea” statuii reginei Maria într-o mantie lungă de 5 metri, inspirată chiar de mantia de la încoronare și confecționată din dalii, gerbera, crizanteme și garoafe. Am înțeles de la organizatori că statuia își va păstra acest veșmânt aproape o lună.
Depuneri de coroane au avut loc și la casa memorială Aurel Lazăr și la statuia marelui avocat și om politic orădean.
După amiaza, fanfara Diviziei 4 Gemina din Cluj-Napoca a susținut un concert de muzică militară și cântece patriotice în Piața Unirii. Tot în cadrul activităților de Ziua orașului Oradea, la Casa Darvas La Roche a fost vernisată o expoziție dedicată Reginei Maria, inclusiv cu obiecte care i-au aparținut acesteia. Seara, la Templul Francmasoneriei, a fost pus în scenă un show-uri cu lasere care au construit un ”tunel al timpului”.
sursă fotografie: bihon.ro