Un omagiu adus evreilor pieriți in Holocaust. Să nu uităm istoria și să ne ferim de repetarea greșelilor

Am participat, pe 6 februarie, la lansarea volumului ”Istoria Holocaustului. Desființarea omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuția Eichmann”, scris de Ovidiu Raețchi, fost deputat liberal, în prezent președinte cu rang de secretar de stat al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență. A fost un eveniment organizat la Sinagoga Mare de Rit Ortodox din strada Mihai Viteazul din Oradea, aflată într-o zonă în care, în 1944, se întindea al doilea cel mai mare ghetou din Ungaria, după Budapesta. De aici 30.000 de evrei din oraș și din zona Bihorului de Nord au fost deportați în lagărele de exterminare de la Auschwitz și Birkenau.

 Lucrarea domnului Raețchi, o premieră pentru istoriografia românească, este o sinteză a celei mai cutremurătoare crime din secolul al XX-lea: anihilarea deliberată a unui întreg popor, uciderea a peste 6 milioane de evrei în lagărele de exterminare. Sunt trecute în revistă originile intelectuale ale nazismului, psihologia lui Hitler – pe care autorul îl numește „asasinul zero“, sursa absolută a Holocaustului – și politicile anti-evreiești ale fiecărui stat european. 

 Este recompus ”tabloul unei Europe antisemite”, de la apariția în discursuri și în programe a Holocaustului, până la crimele în masă din lagărele de la Chełmno, Bełzec, Sobibór, Treblinka, Majdanek și Auschwitz-Birkenau și, mai apoi, pedepsirea celor vinovați de aceste crime. 

Am avut onoarea de a-l întâlni la acest eveniment și de a sta alături de unul dintre supraviețuitorii Holocaustului, domnul Zoltan Blum. Ajuns acum la 94 de ani, acesta a cunoscut ororile lagărului de exterminare de la Auschwitz.


Avea doar 16 ani când a fost dus, alături de familie și rude, în ”lagărul morții” și a fost printre cei foarte puțini care au reușit să supraviețuiască. Au trecut aproape opt decenii de când s-a întors din iad, dar trauma a rămas, la fel ca și numărul pe care naziștii i l-au tatuat pe braț. 

Am adus împreună, toți cei care am participat la lansarea de carte de la Sinagoga Mare de Rit Ortodox, un omagiu evreilor pieriți în Holocaust. E important să nu uităm istoria și să ne ferim de repetarea greșelilor. Hitler și nazismul au crescut în umbra oamenilor buni care nu au crezut că se va putea, vreodată, ajunge unde s-a ajuns. 

Din păcate, propagandiști de genul celor educați de Goebbels există și azi, iar pe fondul unei lipse de cunoaștere și a ignoranței în ceea ce privește Holocaustul, asistăm la o revenire puternică a antisemitismului. 

De aceea subiectul cărții semnate de Ovidiu Raețchi este de actualitate, unul necesar, pentru că avem nevoie să ne reamintim mereu lecțiile pe care istoria ni le oferă, să învățăm din ele și să nu mai lăsăm să se repete ororile trecutului. 

sursă foto: https://www.litera.ro/istoria-holocaustului-desfiintarea-omului-de-la-ascensiunea-lui-hitler-pana-la-executia-lui-eichmann-acgk90?gclid=CjwKCAjw0a-SBhBkEiwApljU0ut3ByZfQaT_wPCUnfdTRPnvsNaHTTimRYsKL_FRvOYfwnshmpLqZBoCXAoQAvD_BwE