Palatul Parlamentului a găzduit, pe 8 aprilie 2024, conferința „Inteligența artificială – etică și drepturile omului”, organizată de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi a Senatului României şi Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO. Evenimentul a avut loc în contextul în care Guvernul României urmează să adopte Strategia Națională a României privind inteligența artificială. Aceasta va stabili reguli de protecție a datelor personale, modul în care poate să fie folosită inteligența artificială în viața de zi cu zi, dar și susținerea cercetării din acest domeniu.


Discuțiile din cadrul conferinței s-au axat pe etica inteligenței artificiale, în raport cu necesitatea respectării drepturilor omului, a valorilor umane fundamentale, libertăților și demnității individuale. Au fost abordate șitransparenţa în dezvoltarea algoritmilor şi sistemelor Inteligenţei Artificiale, evitarea impactului negativ asupra vieţii private, nediscriminarea şi dreptul la securitate, precum şi obligativitatea elaborării unor standarde etice comune şi a colaborării internaţionale pentru a preveni dezvoltarea unor tehnologii cu repercusiuni negative la nivel global
La conferință au fost invitați reprezentanţi ai Parlamentului, Guvernului și mediului diplomatic și academic, dar și specialiști din instituțiilor influențate de dezvoltarea și evoluția tehnologiei și a Inteligenței Artificiale – IA. Aceștia s-au referit și la elaborarea unor ghiduri care să asigure o dezvoltare şi implementare responsabilă a IA.


Să nu permitem obsesia legată de Inteligența Artificială


Am participat la acest eveniment în calitate de membru al comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO, pentru a prezenta un punct de vedere al cuiva mai degrabă interesat de acest subiect al eticii și drepturilor omului în raport cu Inteligența Artificială – eu predând și un curs de Etică la o specializare de Informatică – dar care nu are toate datele sau priceperea de a înțelege acest fenomen al IA.


Am participat la mai multe întâlniri anterioare – inclusiv cu doamna Gabriela Ramos, director general adjunct pentru științe sociale și umane al UNESCO, și un grup de experți americani – care au abordat cu totul alte teme, dar în cadrul cărora discuțiile au ajuns, inevitabil, la subiectul Inteligenței Artificiale. Le-am transmis atunci că, din punctul meu de vedere, ne aflăm în fața unei epoci pe care aș numi-o „IA – război și pace” și că trebuie să ne pregătim pentru tot ceea ce poate oferi bun aceasta, dar și pentru riscurile ce pot apărea.


 Trebuie să fim foarte atenți și să nu permitem crearea unei obsesii legate de dezvoltarea Inteligenței Artificiale. Există de mult timp teama că IA va putea să provoace lucruri mai puțin plăcute, iar emoțiile cele mai puternice sunt date de faptul că unii cred că, la un moment dat, Inteligența Artificială ar putea căpăta conștiința de sine – clipa în care totul s-ar schimba radical. În opinia mea, „a căpăta conștiința de sine” este e o chestiune ce ține mai degrabă de suflet, de domeniul imaterial, în timp ce IA ține de algoritmi, de tehnologie.


 Omenirea a avut parte de mari temeri în perioada cursei înarmărilor, iar în 1999 am trecut cu toții printr-o adevărată psihoză care a trimis în pragul sinuciderii multe persoane care credeau că odată cu trecerea în noul mileniu un cataclism planetar va distruge instantaneu orice urmă de viață. Iar exemplul poate cel mai elocvent este cel dat de recenta pandemie de coronavirus, în care a apărut acea spaimă mondială și controversele legate de vaccinurile anti-COVID.


În mod clar, toate acestea au fost cauzate de denaturarea – intenționată sau nu – a informațiilor. Din acest punct de vedere, raportându-ne la IA, este necesar să le explicăm oamenilor cât se poate de transparent și direct ce înseamnă Inteligența Artificială. 


Informația despre IA să fie clară


Recunosc că nu am găsit o definiție clară a Inteligenței Artificiale – asta probabil și din cauza dinamismului fără precedent al fenomenului. Dar putem să începem simplu, cu o explicație „pe limba” oricui: 


Inteligența Artificială este un produs uman, are limitări impuse de creatorii umani. Din greșeală, e posibil să mai apară câte un fenomen secundar, care nu a fost gândit. Și atunci trebuie să ne pregătim pentru el.


Așadar, informația trebuie să fie clară, să nu lase loc de interpretări celor care doresc pur și simplu să destabilizeze, indiferent de motive. Ne adresăm cu precădere unei populații care are o pregătire științifică și o educație relativ scăzute, alături de o gândire critică rar folosită. 

De aceea, cel mai important este ca populația să fie informată în masă și să afle gradual de riscurile pe care le prezintă Inteligența Artificială


Înregistrarea completă a conferinței „Inteligența artificială – etică și drepturile omului” poate fi urmărită AICI – https://www.facebook.com/SenatulRomaniei/videos/961656828640098

 

sursă fotografie principală: https://www.cnr-unesco.ro/ro/activitate/conferinta-inteligenta-artificiala-etica-si-drepturile-omului