Septembrie a programat mai multe evenimente și acțiuni atât pe plan politic, cât și în sistemul de învățământ.

Peste 3 milioane de elevi au început, în această perioadă, un nou an de învățământ, unul plin de provocări, dar pe care îl doresc plin de realizări și împliniri. Tot în această lună, ne-am întors în Parlament, pentru cea de-a doua sesiune ordinară a anului, pregătiți pentru a dezbate proiecte importante atât pe plan economic și fiscal, cât și social.

În materialele publicate pe blogul meu am tratat teme precum democrația, pacea și inteligența artificială. Acesta din urmă este un domeniu ce se dezvoltă exploziv și pe care l-am analizat din dubla mea calitate de parlamentar și dascăl.

La final de lună am participat la întâlnirea cu Excelența Sa, doamna Kathleen Kavalec, ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. Aceasta s-a aflat, pe 25 septembrie, în vizită la Universitatea Oradea.

OPINII

Revoluția tehnologică | Relevanța rolului meu în analiza acesteia

Revoluția tehnologică în domeniul Inteligenței Artificiale (IA) a redefinit paradigmele societății moderne. De la asistenți virtuali la mașini autonome și analiză avansată a datelor, IA transformă viața noastră. Această tehnologie are aplicații în multe domenii, printre care medicină, transport ori finanțe, motiv pentru care oferă oportunități extraordinare și provocări etice.
Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că dezvoltarea Inteligenței Artificiale se face protejând drepturile individuale și evitând discriminarea.
Ca dascăl, știu că este necesar ca viitoarele generații să învețe și să înțeleagă aspectele tehnice și etice ale acestei tehnologii în continuă evoluție. De asemenea, în calitatea mea de membru în forul legislativ al țării pot contribui la elaborarea politicilor publice și a reglementărilor adecvate în domeniul Inteligenței Artificiale, care să protejeze drepturile individuale și să respecte valorile etice fundamentale.

Citiți mai multe despre inteligența artificială și adaptare pentru societatea viitorului .

15 septembrie – Ziua Democrației

Singura cale spre pace și prosperitate este democrația. Cea pe care am sărbătorit-o pe 15 septembrie, zi în care, în 1997, Uniunea Interparlamentară a adoptat Declarația Universală privind Democrația.

Mulți dintre noi am asociat democrația, la începuturile sale euforice în România (după Revoluția din Decembrie 1989), cu valurile infinite de prosperitate. Din păcate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat, dar poate că nici nu era de așteptat să se întâmple.

Aceasta pentru că democrația produce rezultate în timp, însă rezultatele sale sunt durabile.

De ce este importantă democrația și ce este ea? Aflați răspunsul din articolul meu despre ziua democratiei.

 

Despre pace în mijlocul războiului

Vremurile când fiecare generație avea parte măcar de o invazie rusească (din secolul al XVIII-lea și până după cel de-al doilea război mondial, personal am numărat 13 astfel de episoade!), au revenit și astăzi pentru niște români ca noi, cetățenii din Republica Moldova, care trăiesc cu spaima extinderii invaziei rusești din Ucraina spre Moldova și care sunt treziți în fiecare noapte de loviturile aeriene ale invadatorilor. Exact ca românii din Delta Dunării, de altfel.
Ce putem face pentru ca pe meleagurile noastre să fie pace? Evident, să menținem ceea ce am făcut deja, adică să rămânem parte din NATO și UE. Pentru că, datorită lor, puterea stepelor rusești este contracarată cu cea a Lumii Noi, și astfel rămânem în siguranță.
Află mai multe despre  ziua internatională a păcii!    

Măsuri fiscale impuse de PNL pentru reducerea cheltuielilor bugetare

PNL a fost nevoit să impună unele măsuri fiscale ce vor duce la reducerea cheltuielilor statului, combaterea evaziunii fiscale și creșterea veniturilor bugetare. Acesta este un efort de reformă care aduce o disciplinare suplimentară a activității în instituțiile publice, în spiritul respectului pentru banul public și pentru stoparea risipei.

PNL a reușit să se impună în fața PSD și a reușit să blocheze o serie de măsuri de stânga pe care le-am considerat inacceptabile, obținând totodată introducerea altora care protejează clasa de mijloc, mediul de afaceri, educația și cultura.

Care sunt acestea, aflați de pe pagina mea de Facebook Căuș Vasile-Aurel.

ACTIVITATE ÎN PARLAMENT

A început o nouă sesiune parlamentară

Începutul lunii septembrie a programat debutul unei noi sesiuni parlamentare, cea de-a doua a anului. Am pornit la drum luni, 4 septembrie, cu întâlniri în cadrul birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților și cu două ședințe de plen separate pentru cele două camere.

Cu aceleași responsabilități și aceeași determinare, îmi doresc să aduc bunăstare în viata românilor și a bihorenilor mei. Voi continua să susțin în Parlament nevoia de consecvență și stabilitate.

Împrumuturi fără dobândă, din bugetul local, pentru instituții

La inițiativa parlamentarilor Partidului Național Liberal, propunerea legislativă de modificare și completare a articolului 72 din legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale vine să acopere o lacună din legislația actuală în materia acordării de împrumuturi temporare pentru unele activități sau instituții publice.

Noi, parlamentarii Partidului Național Liberal, venim în sprijinul instituțiilor de la nivel local și operăm modificările și completările necesare la legea finanțelor publice locale, astfel încât acestora să li se poată acorda împrumuturi fără dobândă, din bugetul local, pentru asigurarea implementării proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. Măsura este menită să pună la adăpost instituțiile beneficiare de un impas, altfel, greu de trecut.

Aflați mai multe pe pagina de Facebook Căuș Vasile Aurel.

ACTIVITATE ÎN TERITORIU

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Universitatea din Oradea

Am avut deosebita onoare să o primim, pe 25 septembrie, în vizită la Universitatea Oradea, pe Excelența Sa, doamna Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România.

După întâlnirea desfășurată în sala Consiliului de Administrație, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii, Kathleen Kavalec, a făcut o scurtă plimbare prin campus și a vizitat Biblioteca Universității din Oradea. Cu acest prilej, demnitarul american a scris, în limba română, câteva cuvinte în Cartea de Onoare a instituției: „Mulțumesc frumos pentru primirea atât de călduroasă și sperăm să continuăm colaborarea strânsă cu Ambasada SUA în România”.

Imagini și detalii de la această vizită sunt disponibile pe pagina de Facebook Căuș Vasile Aurel.

ALTE EVENIMENTE

  • Pe 2 septembrie, am participat, la Ștei, alături de colegii mei liberali, la Zilele Orașului. Cu această ocazie am depus o jerbă de flori la bustul poetului Miron Pompiliu și am fost prezent la ședința festivă de la Casa de Cultură din localitate.

  • Înapoi la școală! Pe 11 septembrie a început un nou an de învățământ, moment marcat de aproape trei milioane de elevi din România. E primul an școlar cu noua Lege a Educației în vigoare. Le-am transmis mult succes tuturor copiilor de grădiniță, elevilor, educatorilor și profesorilor în noul an.

  • Pe 13 septembrie am marcat Ziua Pompierilor din România, un prilej de a-mi exprima recunoștința și prețuirea pentru tot ce au făcut și fac acești oameni temerari pentru noi. Din păcate, însă, Ziua Pompierilor din acest an stă, încă, sub semnul tragediei de la Crevedia. De aceea, gândurile mele se îndreaptă nu doar către victimele și familiile rămase fără casă, ci și spre pompierii răniți, pentru a căror recuperare completă și rapidă ne rugăm cu toții!

Mai multe despre ziua pompierilor

  • Șapte unități școlare din Oradea vor intra anul viitor în reabilitare energetică, după ce în cursul ședinței de miercuri, 13 septembrie, consilierii locali au aprobat documentațiile tehnico-economice și indicatorii tehnico-economici – faza Proiect Tehnic, aferente acestor investiții. Aceste reabilitări sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în vederea creșterii eficienței energetice în conformitate cu strategia de dezvoltare a municipiului.

  • Uniunea Europeană va acorda României un ajutor de 33,9 milioane euro, ca daune pentru acoperirea efectelor secetei de anul trecut. Banii provin din Fondul de Solidaritate al UE, care asigură asistență financiară în cazul unei catastrofe naturale. Țara noastră a solicitat ajutorul ca urmare a pagubelor din cele trei vârfuri ale secetei de anul trecut, din lunile martie, aprilie și intervalul iulie-august. Decizia a fost luată pe 18 septembrie de către Consiliul European, la propunerea Comisiei, după analiza datelor trimise de România.

  • Convenția Anti-Mită a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este în vigoare în România din 22 septembrie. Momentul marchează intrarea țării noastre în rândul statelor care aplică cele mai ridicate standarde de conduită etică, de transparență și de siguranță în cadrul schimburilor dintre țări. OECD include 70% din producția și comerțul globale, dar și 90% din suma totală a investițiilor străine directe la nivel mondial.

Detalii, pe pagina mea de Facebook – CausVasilePNL.

 

Ai întrebări sau vrei să propui o inițiativă legislativă?

SCRIE-MI!