Noiembrie a reprezentat, fără îndoială, o perioadă extrem de complicată din punct de vedere politic, marcată de campaniile electorale pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Confruntările de idei și de proiecte ale candidaților au fost parcă mai vii ca la alte scrutinuri, contextul în care alegerile din acest an au loc – cu războiul de la graniță și cu divizarea puternică a societății românești – punându-și puternic amprenta asupra dezbaterilor. 

Pe pagina personală de internet am explicat de ce alegerile prezidențiale sunt mai importante, din multe puncte de vedere, decât cele parlamentare și am detaliat cum și cu cine ne putem recâștiga demnitatea națională. 

A urmat anunțarea rezultatelor primului tur al alegerilor pentru funcția supremă în stat, ocazie cu care conducerea Partidului Național Liberal s-a retras, funcția de președinte interimar al PNL fiind preluată de Ilie Bolojan, președinte al Consiliului Județean Bihor și lider al filialei județene a partidului.

În aceea ce privește activitatea parlamentară, în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților am luat în discuție mai multe proiecte legislative.

Informații despre toate acestea sunt disponibile atât pe site-ul caus.ro, cât și pagina de Facebook CausVasilePNL.

OPINII

Cum și cu cine ne recâștigăm demnitatea națională și individuală?

Cea mai importantă instituție în apărarea celor două niveluri de demnitate – individuală și națională – este Președintele, care joacă un dublu rol extrem de important: de protector al cetățenilor și de purtător de stindard la nivel internațional. De aceea, alegerea președintelui țării este mai importantă decât alegerile parlamentare.

Și aceasta pentru că, dacă acel candidat pentru Președinție pe care l-ai votat este declarat câștigător, te aștepți la o direcție clară pe care să o urmeze, enunțată cu mult timp înainte și susținută în timpul campaniei electorale.

Ce calități cred că trebuie să aibă un Președinte, aflați dintr-un material pe care l-am scris cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale și postat pe site-ul caus.rohttps://www.caus.ro/cum-si-cu-cine-ne-recastigam-demnitatea-nationala-si-individuala/ 

INFORMAȚII POLITICE

Ilie Bolojan, președinte interimar al PNL

Pe 25 noiembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale, Nicolae Ciucă, până atunci președinte al PNL, și-a dat demisia din funcție, iar conducerea interimară a formațiunii liberale a fost preluată de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. Acesta a anunțat liberalii o vor susţine, „fără niciun fel de negociere”, pe Elena Lasconi, candidatul USR, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

În plus, președintele interimar a Partidului Național Liberal a anunțat că miniştrii liberali vor continua să asigure funcţionarea Guvernului, să pregătească alegerile parlamentare şi turul al doilea alegerilor prezidenţiale şi predarea guvernării.

ACTIVITATE PARLAMENTARĂ

Proiecte analizate în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților

În ședințele Comisiei pentru învățământ din cadrul Camerei Deputaților, derulate pe parcursul lunii noiembrie, au fost luate în discuție mai multe acte normative. 

Unul dintre acestea se referă la modificări aduse unei ordonanțe de urgență ce reglementează acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile. 

Au fost discutate și proiectul referitor la înființarea Universității „Ioan Slavici” din Timișoara, cel pentru modificarea legii privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Medicale ori proiectul ce aduce modificări legii pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Comisia a analizat, în vederea emiterii unor avize, propuneri care vizau instituirea zilei de 31 mai ca „Ziua națională a conștientizării riscurilor asociate consumului de droguri” ori pentru stabilirea unor măsuri în vederea promovării screening-ului.

Informații despre subiectele discutate în cadrul ședințelor Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților aveți AICI. 



Ai întrebări sau vrei să propui o inițiativă legislativă?

SCRIE-MI!