Noiembrie a fost o lună bogată în evenimente atât pe plan politic, al activității parlamentare, cât și în ceea ce privește activitatea pe care am desfășurat-o în cadrul Universității din Oradea.
În această perioadă, în Camera Deputaților au fost adoptate legea care crește pensiile românilor, dar și un proiect al cărui co-inițiator am fost și care îi determină pe furnizorii de servicii medicale de specialitate să înregistreze, stocheze, prelucreze şi să transmită, atât în formă tipărită, cât şi în formă electronică datele colectate rezultate din activitatea proprie.
Universitatea din Oradea a fost gazda unor invitați importanți, precum Excelența Sa Yerlik Ali, ambasadorul Republicii Kazahstan la București, și prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu, personalitate de excepție a agronomiei naționale și europene, căruia i-a fost acordat titlul de „Doctor Honoris Causa”.
Luna noiembrie ne-a oferit încă un prilej de a ne simți români și, totodată, cetățeni ai lumii, datorită elementelor de patrimoniu recunoscute de UNESCO, prin marcarea, Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO în România.
Într-un material publicat pe site-ul caus.ro am explicat cum văd eu patriotismul, de ce este acesta diferit de naționalism și cum patriotismul local contribuie la dezvoltarea unei comunități.
Acestea sunt câteva dintre evenimentele și temele pe care le-am abordat atât pe blogul caus.ro, cât și pagina mea de Facebook.
OPINII
Patriotismul – între respectul față de patrie și mândria de a aparține unei comunități
Ce înseamnă patriotism? În primul rând, respect față de patrie – iar patria nu se referă la popor per se, ci la teritoriul dintre granițele unei țări, locul unde s-a format o identitate culturală și națională. Patriotismul înseamnă să cunoști și să respecți limba și istoria țării tale.
Pentru a fi patriot, trebuie să ai senzația că locul tău e în țara la care te raportezi, că te simți bine acolo. Să trăiești emoții precum devotamentul și dragostea față de patrie, fără să cazi în extreme. Să știi care sunt valorile țării, să ai grijă de ele, fără a fi ofensator la adresa altora.
Este nevoie de astfel de sentimente care să te facă să iubești o patrie și să pui umărul la dezvoltarea ei, din toate punctele de vedere. De aceea, consider că patriotismul, ca respect pe care îl acordăm patriei, este un sentiment înnobilat.
Citiți mai multe pe pagina mea de internet – caus.ro .
16 noiembrie – Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO în România
Această sărbătoare reprezintă încă un prilej de a ne simți români și, totodată, cetățeni ai lumii, datorită elementelor de patrimoniu recunoscute de UNESCO, precum ritualul Călușului, Doina, tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu, colindatul de ceată bărbătească, jocul fecioresc, tehnicile tradiționale de realizare a scoarței, mărțișorul, cămașa cu altiță (ia) și tradițiile legate de creșterea cailor lipițani.
Toate acestea ne trimit cu gândul la copilăria petrecută în miezul mirificei lumi rurale românești, la poveștile bunicilor, la sărbătorile de iarnă de altădată și la apartenența poporului român la ceva mai mare, la universalitatea culturală reprezentată de elementele de patrimoniu UNESCO.
Urmăriți un material pe această temă pe pagina caus.ro!
ACTIVITATE ÎN PARLAMENT
Digitalizăm serviciile medicale din România
Am adoptat, în ultima zi a lunii octombrie, în plenul Camerei Deputaților, o inițiativă legislativă a cărui co-inițiator sunt și care modifică articolul 138 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, astfel încât furnizorii de servicii medicale de specialitate să înregistreze, stocheze, prelucreze şi să transmită, atât în formă tipărită, cât şi în formă electronică datele colectate rezultate din activitatea proprie.
Măsura adoptată are un impact bugetar pozitiv pe termen mediu și lung determinat de economiile de cheltuieli pe care le va produce la nivelul furnizorilor de servicii medicale, atât din punct de vedere birocratic, cât şi din perspectiva creşterii calităţii actului medical.
Legea ce crește pensiile românilor, adoptată în Camera Deputaților
Ne-am ținut promisiunea de a susține și prin vot în Parlament creșterea pensiilor românilor și pe 20 noiembrie am adoptat în Camera Deputaților Proiectul de Lege ce va crește pensiile românilor.
PNL continuă să crească pensiile. În ultimii trei ani, am majorat pensiile cu 40% și de fiecare dată am făcut-o cu responsabilitate și calcule serioase. Ca urmare a majorărilor făcute de PNL, vârstnicii au primit pensii în mod real mai mari, care le-a crescut puterea de cumpărare.
PNL a vrut să se asigure că, prin aplicarea noii legi, pensiile se vor și majora în urma aplicării noii formule de calcul.
Detalii, pe pagina mea de Facebook – CausVasilePNL.
ACTIVITATE ÎN TERITORIU
Vizita ambasadorului Kazahstanului la Universitatea din Oradea
Am primit, pe 3 noiembrie, la Universitatea din Oradea, vizita Excelenței Sa Yerlik Ali, ambasadorul Republicii Kazahstan la București. Acesta s-a declarat interesat de o colaborare instituțională, dintre instituția de învățământ superior din inima Bihorului și universitățile din Kazahstan. ”Sper că veți fi un ambasador în ambele sensuri, reprezentând și interesele României în țara dumneavoastră, atunci când situația vă va permite”, i-am transmis Excelenței Sale.
De remarcat că Universitatea din Oradea are deja încheiate trei acorduri de colaborare cu instituții academice din Kazahstan.
O personalitate de excepție a agronomiei naționale și europene, Doctor Honoris Causa al Universității orădene
Pe 10 noiembrie, am avut onoarea de a-l avea printre noi, la Universitatea din Oradea, pe prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu, personalitate de excepție a agronomiei naționale și europene, un nume de referință și o prezență de seamă în toate centrele academice în care se studiază agronomia, căruia i-a fost acordat titlul de „Doctor Honoris Causa”.
Pentru mine e un plus de bucurie și un plus de onoare să fim colegi și la Universitatea din Oradea, pentru că eu știu că sunt ore, zile, luni de muncă, pe care cel omagiat de noi le-a pus în slujba învățământului.
Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu are în spate peste 30 de ani de carieră universitară, a fost, de trei ori, ministru al Educației și este, din 2012 încoace, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook Căuș Vasile-Aurel.
ALTE EVENIMENTE
- ”Prin noi înșine” este expresia unui veac și jumătate de istorie a liberalismului și a unui patriotism autentic, curat, singurul care poate duce România înainte, indiferent de vremurile pe care le traversează. Este crezul nostru, al liberalilor și esența viziunii noastre pentru o Românie modernă și un trai mai bun pentru toți cetățenii ei. Tot prin noi înșine vom intra în alegerile din 2024, cu încrederea că vom câștiga, că PNL va da președintele țării și că vom continua să construim și să dezvoltăm. Mai multe pe acest subiect aflați pe pagina mea de Facebook.
- Combaterea agresivității în mediul școlar este o prioritate a PNL și a Ministerului Educației. O serie de programe de reducere a violenței vor fi derulate în sute de școli din România, în scopul creării unui climat sigur și pașnic în spațiul de învățământ.
- Ministrul Dezvoltării a fost, pe 22 noiembrie, într-o vizită de lucru în Bihor, unde s-a întâlnit cu autoritățile publice locale și a discutat despre proiectele finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. În județ vor fi implementate 14 sisteme de distribuție a gazelor naturale, finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, ca urmare a semnării ordinului comun al miniștrilor dezvoltării și energiei.
- Pe 24 noiembrie am comemorat 96 de ani de la moartea marelui nostru înaintaș politic, Ion I. C. Brătianu. Personalitate marcantă a începutului de secol XX, a fost artizanul politic al Marii Uniri de la 1918 și a pus bazele Partidului Național Liberal în perioada interbelică. Liberalii de azi au datoria morală de a ține vie amintirea celui mai mare om politic din România de acum o sută de ani.