Ultima lună a verii nu a dus lipsă de evenimente, atât pe plan politic, cât și social. În această perioadă, am marcat câteva momente importante, precum Ziua Marinei – pe 15 august, Ziua comemorării victimelor fascismului și comunismului – 23 august, dar și 159 de ani de la nașterea marelui om politic Ion I. C. Brătianu.

Am rememorat în această lună  bornele care mi-au marcat educația, de la bazele puse de părinți, la dascălii-”cheie” din școală și facultate. Am concluzionat că toate alegerile pe care le-am făcut pe drumul meu educațional și profesional au venit firesc, ca urmare a experiențelor și oamenilor care mi-au format educația și care mi-au influențat destinul.

La final de lună am participat la întâlnirea cu ministrul Educației, doamna Ligia Deca, aflată într-o vizită la Universitatea din Oradea. Cu această ocazie, doamna ministru a aflat despre investițiile de care instituția academică orădeană are acum cea mai mare nevoie: construcția a trei noi cămine studențești și reabilitarea clădirii în care își are sediul Facultatea de Medicină și Farmacie.

Acestea sunt câteva dintre temele pe care le-am abordat atât pe blogul caus.ro, cât și pagina mea de Facebook. 

OPINII

Educația mea: de la bazele puse de părinți, la dascălii-”cheie” din școală și facultate | Valorile și învățămintele care mi-au fost transmise

Cred că lucrul cel mai important din educația mea, care a contribuit la formarea mea ca om, a fost ideea transmisă de câțiva dintre dascălii pe care i-am avut, potrivit căreia fondul este esențial, nu forma. Am fost îndrumat să-mi îndrept atenția acolo, arătându-mi-se că mai important decât adevărul este miezul adevărului.

Mă bucur că în cea mai importantă etapă a formării personalității mele mi-au fost insuflate, ca principale valori, bunul simț, demnitatea și respectul față de celălalt. Acesta este și motivul pentru care am luptat și lupt în continuare pentru adăugarea componentei educaționale la transferul de informație în procesul de formare a tinerilor.

Citiți mai multe pe pagina mea de internet – caus.ro .

 

15 august – Ziua Marinei Române. Dincolo de linia orizontului este mereu țărmul Patriei

În fiecare an, în această zi privesc la navele care trec prin fața spectatorilor de pe țărmul Mării Negre și mă întreb, asemenea lui Herodot, ce îi face pe acești oameni cu adevărat speciali să își lase în urmă casa, familia, prietenii, să se urce la bordul acestor ambarcațiuni și să le ghideze spre cele mai îndepărtate țărmuri.

De ziua marinarilor, dar nu numai, noi suntem cei datori să răspundem dorului lor, pe care îl trăiesc pe mare, cu recunoștința noastră și să înălțăm o rugă spre Sfânta Fecioară Maria, protectoarea lor: Preacurată, de-a pururi ocrotește-i pe marinari și adu-i mereu teferi înapoi la țărmul Patriei! Vânt din pupă!

Despre această sărbătoare a Marinei Române am scris pe blogul caus.ro.

 

23 august – Ziua comemorării victimelor fascismului și comunismului

De ce comemorăm în aceeași zi victimele unor regimuri între care, din punct de vedere doctrinar, există numeroase diferențe? Poate pentru că, la urma urmei, nu contează practic deloc de ce ucizi, atâta timp cât ucizi (desigur, fără a te afla în legitimă apărare). Pentru că nu contează cum își justifică criminalii crimele. Pentru că nu contează cum justifică un anumit grup monopolul puterii și folosirii forței, atâta timp cât le exercită abuziv.

Această zi este un prilej să reflectăm la ororile generate de regimurile totalitare, orori îndurate și de poporul român timp de decenii.

Urmăriți un material pe această temă pe pagina caus.ro.

        

 

ACTIVITATE ÎN TERITORIU

Ministrul Educației, Ligia Deca, oaspete al Universității din Oradea

Vineri, 25 august 2023, pentru aproape două ore, doamna ministru al Educației, Ligia Deca, a fost oaspete al Universității din Oradea. Reprezentantul guvernului și-a început vizita în campus, la „Casa Muzicii”, noul și modernul sediu al departamentului de profil din cadrul Facultății de Arte.

În scurtul ei popas la Biblioteca Universității din Oradea, Ligia Deca a avut ocazia de a scrie câteva rânduri în Cartea de Onoare a instituției. A urmat apoi o scurtă întâlnire de lucru, care a avut loc în sala Consiliului de Administrație al Universității din Oradea, la care am participat alături de prorectorii și o parte din decanii instituției academice.

Imagini și detalii de la această vizită sunt disponibile pe pagina de Facebook Căuș Vasile Aurel.

ALTE EVENIMENTE

  • Consiliul Județean Bihor a semnat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării contractul de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru modernizarea și digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” și reabilitarea bibliotecilor din Sânmartin, Sântandrei și Oșorhei. Îmi doresc ca tinerii din ziua de astăzi să redescopere lectura, într-un ambient plăcut și modern. Cum arată proiectul pentru modernizarea Bibliotecii Județene, aflați pe pagina mea de Facebook – Căuș Vasile-Aurel.
  • Flota de tramvaie a municipiului Oradea va fi mărită cu nouă tramvaie noi, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Confortul cetățenilor este important, iar într-un oraș în care mobilitatea urbană este prioritară, acest gen de transport public, nepoluant este important.
  • Pe 20 august Partidul Național Liberal a marcat 159 de ani de la nașterea marelui om politic Ion I. C. Brătianu. Născut într-o familie cu tradiții liberale, a marcat evoluția României într-o perioadă de profunde transformări. Președinte al PNL din 1909 până la sfârșitul vieții sale (în 1927), a adaptat partidul la noul context de după Primul Război Mondial, când viața politică din toată Europa se așeza pe noi coordonate și partide cu tradiție dispăreau.
  • Republica Moldova a sărbătorit, pe 27 august 2023, 32 de ani de la declararea Independenței de URSS. România va continua să fie cel mai important susținător al Republicii Moldova și al cetățenilor moldoveni, sprijinul nostru pentru un parcurs european al Chișinăului fiind oferit într-un mod total necondiționat.

 

 

 

Ai întrebări sau vrei să propui o inițiativă legislativă?

SCRIE-MI!