Aprilie a fost marcată de o intensă activitate politică, parlamentară, dar și în ceea ce privește evenimentele din teritoriu.

Pe 8 aprilie, am participat la conferința „Inteligența artificială – etică și drepturile omului”, organizată în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO. O întâlnire extrem de interesantă, unde am prezenta un punct de vedere al cuiva interesat de acest subiect al eticii și drepturilor omului în raport cu Inteligența Artificială.

Pe plan parlamentar, în cadrul Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților am votat pentru măsuri care vizează atât potențialii candidați la haina militară, cât și salarizarea personalului din Învățământ și alte sectoare bugetare.

În această lună, PNL Bihor și-a anunțat candidații la alegerile locale din iunie, iar Oradea a marcat 105 ani de la eliberarea sa de către Armata Română.

Pe pagina de internet caus.ro am transmis mesaje referitoare la evenimentele importante pe care le-am marcat în această lună.

Detalii despre toate aceste teme și evenimente sunt disponibile atât pe site-ul caus.ro, cât și pagina mea de Facebook.


ACTIVITATE POLITICĂ

Inteligența Artificială – etică și drepturile omului

Palatul Parlamentului a găzduit, pe 8 aprilie 2024, conferința „Inteligența artificială – etică și drepturile omului”, organizată de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi a Senatului României şi Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO. Evenimentul a avut loc în contextul în care Guvernul urmează să adopte Strategia Națională a României privind inteligența artificială.

Am participat la acest eveniment în calitate de membru al comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO, pentru a prezenta un punct de vedere al cuiva mai degrabă interesat de acest subiect al eticii și drepturilor omului în raport cu Inteligența Artificială – eu predând și un curs de Etică la o specializare de Informatică.

Detalii despre discuțiile ce au avut loc în cadrul evenimentului și despre măsurile propuse, într-un material pe blogul meu – caus.ro. 

Desemnarea candidaților PNL Bihor la alegerile locale

În cadrul ședinței Colegiului Director Județean al PNL Bihor care a avut loc pe 25 aprilie, au fost desemnați în calitate de candidați la alegerile locale din 9 iunie, domnul Ilie Bolojan pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor și domnul Florin Birta pentru funcția de primar al Municipiului Oradea.


OPINII

De Ziua Mondială a Cărții și Drepturilor de Autor, să nu uităm să citim

În urma constatărilor rezultate din activitatea mea de cadru didactic universitar, generațiile mai tinere sunt diferite și, cu siguranță, din anumite puncte de vedere este benefic (altfel omenirea nu ar fi mai progresat, ci ar fi regresat). Ceea ce observ are directă legătură cu lumea cărților și îngrijorarea pe care mi-o provoacă acest fenomen, deoarece studenții nu mai citesc, ci preferă vizionarea excesivă a clipurilor extrem de scurte specifice rețelelor de socializare care au un impact negativ asupra capacității lor de a-și menține atenția concentrată asupra unui subiect dincolo de această durată.

Or, eu cred că soluția pentru această reală problemă este tocmai lectura, pentru că atunci când citim suntem obligați să ne concentrăm atenția mai mult asupra unui singur subiect, să urmărim unul sau mai multe fire logice, să identificăm relații cauzale etc.

Un material pe această temă – pe site-ul caus.ro https://www.caus.ro/de-ziua-mondiala-a-cartii-si-drepturilor-de-autor-sa-nu-uitam-sa-citim/

Autismul și importanța înțelegerii diversității

De ce trebuie ca unii copii să sufere de tulburări de spectru autist? De ce trebuie să fie atât de diferiți? De ce trebuie să înțeleagă atât de multe – pentru că este convingerea mea, și nu doar a mea, că înțeleg – , dar să nu se poată exprima? Nu știm, și probabil că explicația numai Creatorul o deține. Altceva, însă, trebuie să știm și suntem obligați să înțelegem când relaționăm cu acești copii, în special din perspectiva de educator, profesor, formator, medic.

Avem nevoie de mai multă înțelegere, și încă de una profesionistă, și aceasta este tema comunicatului de astăzi. Copiii cu tulburări de spectru autist sunt cu adevărat speciali, în sensul că absolut orice interacțiune îi poate influența. Citiți un material pe această temă pe site-ul caus.ro!

Despre Jandarmeria română, de ziua ei

Într-o regiune instabilă, supusă unor permanente atacuri, inclusiv de natură neconvențională, Jandarmeria este chemată să se asigure că, indiferent de eventualele nemulțumiri (inclusiv legitime) ale diverșilor actori sociali, ordinea în stat este menținută și funcțiile esențiale ale statului sunt exercitate.

Acum mai mult decât oricând, statul român are nevoie de o Guvernare competentă și înțelegătoare, de un autentic dialog social, de mai multă armonie în societate, dar și de o Jandarmerie puternică, hotărâtă și capabilă, pentru situațiile în care obiectivele actorilor străini care practică procedee hibride de promovare a propriilor interese vizează destabilizarea statului. Întregul articol este disponibil pe pagina mea de internet caus.ro.

NATO, garanția păcii noastre

La 75 ani de la înființarea sa, cred că putem afirma că NATO a fost adevăratul factor care a menținut pacea în Europa, de-a lungul Războiului Rece și a perioadei care i-a urmat, și tot NATO este factorul care menține și acum pacea Europei, descurajând o eventuală invazie rusească.

Așa cum afirma și Winston Churchill, arsenalul lumii libere erau pe atunci și sunt și astăzi Statele Unite ale Americii. Așadar, pentru România, apartenența la lumea liberă înseamnă și protecția din partea Statelor Unite, de care această apartenență este intim legată și pe care trebuie să o prețuim, să o menținem și căreia trebuie să-i conștientizăm importanța vitală pentru securitatea noastră!

Citiți mai multe pe aceste subiect pe site-ul meu – caus.ro – https://www.caus.ro/nato-garantia-pacii-noastre/

Fără lupta Veteranilor de Război, statul național unitar român nu ar fi existat

Lupta pe care au purtat-o Veteranii noștri a presupus asumarea, de la bun început, a posibilității jertfei supreme. În această luptă Veteranii noștri puteau învinge sau își puteau pierde viața – ultima dintre posibilități fiind clar înfățișată, existența ei neputând fi negată și, prin urmare, fiind acceptată de către fiecare dintre ei.

Câți dintre noi am putea, astăzi, să ne asumăm o încercare din care putem să nu supraviețuim, care să ne coste sacrificiul suprem? Ei bine, ei, Veteranii de Război, și-au asumat conștient o asemenea încercare nu pentru gloria lor personală, ci pentru apărarea Țării.

Citiți mesajul pe care l-am transmis pe 29 aprilie, de Ziua Veteranilor, pe pagina caus.rohttps://www.caus.ro/fara-lupta-veteranilor-de-razboi-statul-national-unitar-roman-nu-ar-fi-existat


ACTIVITATE ÎN PARLAMENT

Vot favorabil pentru măsuri privind cadrele militare și Învățământul

Pe 8 aprilie, în cadrul Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților am votat pentru:

– adoptarea unui raport pentru aprobarea OUG privind modificarea statutului cadrelor militare.  Modificările propuse se referă la clarificarea şi uniformizarea condiţiilor de studii pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii candidaţi pentru profesia militară.

– avizarea favorabilă a modificărilor aduse de OUG privind măsurile referitoare la salarizarea personalului din Învățământ și alte sectoare de activitate bugetară, ca urmare a creșterii volumului de muncă și a exercitării de către funcționarii publici și personalului contractual, din sectoare de activitate ce vizează sănătatea, cultura, munca, agricultura, statistica și alte categorii.


ALTE EVENIMENTE

Din 31 martie, România este în spațiul Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime! Acest lucru a fost posibil, în primul rând, datorită unui efort comun din partea Președintelui Klaus Iohannis, a guvernului condus de Nicolae Ionel Ciucă și, ulterior, a guvernului actual, prin implicarea activă a miniștrilor PNL de Interne și de Externe.

La nivel aerian, românii nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră la aeroporturi când călătoresc în spațiul Schengen, fapt ce va reduce cozile și timpii de așteptare semnificativ.

Oradea a îmbrăcat, pe 20 aprilie, haine de sărbătoare și a omagiat 105 ani de la eliberarea ei de către Armata Română, ce-l avea în fruntea ei pe generalul Traian Moșoiu – fotografii din timpul manifestărilor, pe pagina de Facebook Căuș Vasile Aurel.

De Ziua Educației Financiare, Guvernul României a aprobat un proiect cu o importanță majoră: Strategia Națională de Educație Financiară 2024-2030. Inițiativa își propune îmbunătățirea cunoștințelor financiare ale populației și ale operatorilor economici din România. Strategia prevede implementarea de programe, proiecte, cursuri și evenimente dedicate educației financiare, introducerea de elemente de educație financiară în curriculumul național și opțional etc.

Sunt prevăzute organizarea de ateliere, cursuri de informare și formare a cadrelor didactice, precum și asigurarea unei componente de educație financiară pentru adulți.

Schema de ajutor de stat IMM Plus este operațională, a anunțat Ministerul Finanțelor. Sprijinirea mediului de afaceri este esențială pentru dezvoltarea economiei, stimularea investițiilor și generarea de locuri de muncă. 11.500 de firme mici și mijlocii vor beneficia de programul IMM Plus. Programul a primit undă verde de la Comisia Europeană, reintroducerea schemei fiind aprobată în temeiul Cadrului temporar de ajutor de stat pentru criză și tranziție.

Programul are un buget de maximum 12,5 miliarde de lei și va facilita accesul la finanțare pentru beneficiari, sprijinind continuarea activității și realizarea proiectelor de investiții. Toate detaliile, AICI.

Au început lucrările la cel mai mare Centru Cultural Multifuncțional din România, cel de la Oradea.

Clădirea va avea o sală principală cu o suprafaţă de 1.244 mp şi 1.077 de locuri, din care 22 locuri destinate persoanelor cu dizabilități. Vor fi construite două săli secundare multifuncţionale cu o suprafaţă totală de aproximativ 607 mp, foaiere, cu o suprafaţă totală de aproximativ 1.630 mp, şi un spaţiu de tip co-working cu specific cultural. Vor fi amenajate și zone pentru alimentație publică.

Imagini sunt disponibile AICI – facebook.com/CausVasilePNL

Ai întrebări sau vrei să propui o inițiativă legislativă?

SCRIE-MI!