De ce susțin educația competitivă și reorientarea cercetării către zona aplicată

 

Comunitățile inteligente au nevoie de învățământ care să livreze educație competitivă, de companii care să genereze inovație relevantă și de ONG-uri care să conecteze nevoile oamenilor cu administrația publică. Acestea au fost temele strategice ale celei de-a doua ediții a evenimentuluiForumul pentru educație competitivă – Dialog și acțiune pentru susținerea comunităților verzi și digitale”, care s-a derulat la Cluj-Napoca, în perioada 2-4 noiembrie 2022.

Am participat la această întrunire într-o dublă calitate: atât cea de deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, cât și în cea de profesor la Facultatea de Științe – Departamentul Matematică și Informatică din cadrul Universității din Oradea. Tema pe care am abordat-o a fost ”Suport legislativ și instituțional pentru cercetare aplicată”.

Susțin ideea educației competitive care permite identificarea tinerilor inteligenți. Susțin, de asemenea, reorientatea cercetării universitare către zona aplicată, pentru a reduce coeficientul ridicat de cercetări artificiale, acea parte a cercetării care există ca scop în sine sau ca simplu instrument de avansare în carieră și care nu pune accent pe rezultate. 

Conferință, schimburi de experiență și vizite în teren

Așa cum spunea și organizatorul acestui eveniment, doamna Violeta Vijulie,

”principiul colaborării STAT – ACADEMIE – ONG – COMPANIE este esențial în societate. O comunitate își poate atinge potențialul maxim numai dacă aplică acest principiu.”

Întâlnirea de la Cluj-Napoca s-a desfășurat în sistem hibrid, atât față în față, cât și online. A inclus o conferință în parteneriat cu Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și cu Facultatea de Studii Europene de la Universitatea Babeș-Bolyai, un atelier de lucru pentru inovație oferit de Cluster-ul Transilvania IT și schimburi de experiență în bune practici între reprezentanți ai autorităților publice locale din diverse județe ale țării.

Organizatorii au oferit și un circuit de vizitare a unor obiective de infrastructură și sisteme care folosesc tehnologia inteligentă, implementate în orașul Cluj-Napoca – stradă, parc, parcare, piață, iluminat, regenerare urbană, locuire, dar și vizite la sediul unei companii construit în sistem automatizat, verde și digital, și la Centrul de Training Bosch de la Jucu care pregătește elevi în sistem de învățământ profesional dual.

Evenimentul a fost organizat de Platforma pentru Educație Competitivă, Cluster-ul Transilvania IT și SENS – Atelier de comunicare, în parteneriat cu Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și Facultatea de Studii Europene. Au participat profesori, studenți, primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, directori și directori adjuncți de instituții publice locale, oficiali guvernamentali și oameni de afaceri.