Dialog între mediul de cercetare și inovare și companiile din domeniile tehnologiilor emergente, la Universitatea din Oradea

Universitatea din Oradea a găzduit, vineri, 25 februarie, un dialog între mediul de cercetare și inovare și companiile din domeniile tehnologiilor emergente – robotică, automatizări, micro-electronică, materiale noi, Industry 4.0. Evenimentul i-a avut ca invitați pe ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, reprezentantul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Cristian Otgon, și directoarea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi. 

 

Am participat la această masă rotundă alături de rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. ing. Constantin Bungău, prorectorul instituției – prof. univ. dr. Anca Dodescu, decanul Facultății de Informatică și Științe – prof. univ. dr. Eugen Macocian și mai multe cadre didactice universitare și cercetători din domeniul specializărilor tehnologice. 

 

De asemenea, la discuții au luat parte reprezentanții a mai bine de 20 de firme, care lucrează în  zona tehnologiilor de vârf și ai unor IMM-uri de profil din Oradea. 

    

 

 

 

 

 

Ministrul Marcel Boloș: ”Dorim să sprijinim Universitatea din Oradea în vederea dezvoltării ei” 

 

 

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a declarat că, deși sunt doar câteva zile de la preluarea acestui mandat, intenționează să obțină sume importante din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru domeniul înaltelor tehnologii. Domnul Marcel Boloș a explicat că vor beneficia de finanțare proiecte care țin de domeniul cercetării și digitalizării, dezvoltarea parcurilor științifice și tehnologice, a sistemelor de inovare și transferul de înalte tehnologii. 

 

Dorim să sprijinim Universitatea din Oradea în vederea dezvoltării ei, mai ales în ceea ce privește continuarea investițiilor în Centrul de Transfer Tehnologic Smart Industries al Universității”, a transmis ministrul Boloș.

 

Am încercat să identificăm, toți cei care am participat la întâlnirea găzduită de sala Consiliului de Administrație al Universității din Oradea, direcțiile de dezvoltare propuse prin Strategia de Specializare Inteligentă a regiunii Nord-Vest, pentru 2021-2027, și modul în care acestea pot fi aliniate ofertelor de finanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

 

Reprezentantul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Cristian Otgon, a prezentat celor prezenți planul care urmează să fie implementat după ce vor fi finalizate negocierile cu Uniunea Europeană și a dat asigurări reprezentanților firmelor orădene din domeniul tehnologiilor de vârf că se va ține cont de părerile lor.

 

Importanța colaborării dintre Universitatea din Oradea și mediul privat

 

Universitatea din Oradea este un actor important în domeniul cercetării, motiv pentru care colaborarea între instituția de învățământ superior și mediul privat este importantă. 

”Scopul acestei întâlniri a fost acela de a aprofunda dialogul și înțelegerea nevoilor de la nivelul mediului privat și de a armoniza oferta de cercetare-inovare, cu valorificare tehnologică, de la nivelul Universității din Oradea. Astfel, credem noi, putem crea cadrul ideal pentru ca dialogul să fie realizat în prezența autorităților naționale și regionale, relevante în ceea ce privește demersurile din aria inovării și transferului tehnologic”, a declarat prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.

 

Consider că întâlnirea a fost deosebit de utilă, în contextul dezvoltării Parcului Științific și Tehnologic Bihor și a Centrului de transfer tehnologic – Smart Industries al Universității din Oradea. Citește mai multe despre întâlnirea e la Universitate AICI.