Sesiune științifică organizată de Universitatea din Oradea, BNR și Universitatea din Sibiu
Am participat luni, 27 iunie 2022, la Centrul de Perfecționare Profesională și Activități Sociale al BNR, din București, la Sesiunea Științifică Națională ”150 de ani de la înființarea Băncii «Albina» din Sibiu (1872-2022)”. Evenimentul a fost organizat de universitățile din Oradea și Sibiu și de BNR, sub patronajul personal al guvernatorului Băncii Naționale a României, academician Mugur Isărescu, care a fost prezent la manifestare.
Prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin, organizator al manifestării științifice din partea universității orădene, a prezentat o lucrare despre înființarea Băncii „Albina”, la Sibiu, în anul 1872. Cunoscut specialist în istoria financiar–bancară națională și central europeană, domnia sa consideră extrem de important acest moment istoric, deoarece ”a fost prima instituție de credit cu capital românesc, nu numai din Transilvania, ci din întreg spațiul geografic național, cu rol important în consolidarea social-economică și afirmarea culturală a societății românești din provincie și, apoi, din România întregită”.
Oradea, centru al cercetării istoriei bancare
Am avut bucuria și onoarea de a susține o scurtă prezentare despre activitatea profesorului Mihai Drecin, un reprezentant de onoare al Universității din Oradea. Prin domnia sa, Universitatea din Oradea a organizat, începând cu 1992, prima sesiune științifică națională (devenită, din 1997, internațională) intitulată ‘’Muncă, bani, bănci, cultură și politică (secolele XVIII – XX / XXI)”, în premieră pe acest subiect în istoriografia noastră.
Pandemia a întrerupt șirul acestor întâlniri științifice, ținute din doi în doi ani, dar pe care le vom relua în 2023 – cu ediția a XV–a, jubiliară. La aceste sesiuni au participat istorici și economiști, universitari, cercetători științifici din filiale ale Academiei Române, masteranzi și doctoranzi din țară, dar și din Republica Moldova, Ungaria, Slovacia, Ucraina, Federația Rusă, Italia, Bosnia Herțegovina, Croația, Germania, Bulgaria, Spania ori SUA.
Parte din comunicările prezentate au fost preluate în trei volume (1996, 2001, 2016), altele, gândite într-o serie intitulată Istorie financiar – bancară, fiind în curs de tiparire sau pregătire pentru tipar.
Domnul profesor Drecin a condus o serie de lucrări de doctorat pe teme de istorie economică și istorie bancară – printre acestea s-au numărat trei teze dedicate Băncii ‘’Albina‘’ pentru perioada 1920 – 1948.
Pornind de la studiile profesorului Mihai Drecin, am putea spune ca Oradea a devenit un centru național al cercetării istoriei bancare, chiar înaintea Bucureștiului și Clujului. La aceste eforturi științifice se adaugă panelele pe această tema propuse și realizate de domnul profesorul Drecin la Congresele istoricilor români de la Cluj-Napoca (2016) și Iași (2018 ), ca și cel de la Alba Iulia, în pregătire pentru septembrie 2022.
Cât despre Banca Națională a României, în calitate de om politic, consider că BNR este o instituție care contribuie în mod esențial la stabilitatea economico-financiară a României. Personal, văd în guvernatorul Băncii Naționale, domnul Mugur Isărescu, un model de profesionalism și excelență în domeniu.