Doi viitori ambasadori, audiați în comisiile din Parlament

Am avut parte de o experiență inedită, pe 25 octombrie, când, în baza conlucrării dintre comisiile parlamentare, am participat la audierile a doi viitori ambasadori. Este vorba despre domnii Anton Niculescu, pentru Regatul Danemarcei şi în Republica Islanda, și Mihai Alexandru Grădinar, pentru Republica Slovenia. Cei doi sunt diplomaţi de carieră, profesionişti care şi-au făcut datoria în misiunile anterioare.

Recunosc că pentru mine e o bucurie să particip la astfel de întâlniri. Ocazia mi-a fost oferită de plecarea în delegație a unui coleg, pe care l-am înlocuit la aceste audieri desfășurate în comun de comisiile pentru Politică Externă și comisiile pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Senatului, respectiv Camerei Deputaților.

Procedura numirii în funcție a ambasadorilor

Numirea într-o funcție de reprezentant diplomatic al României nu reprezintă o procedură complicată, dar trebuie urmată pas cu pas. Astfel, propunerile pentru numirea într-o funcție de ambasador se fac de către Ministerul de Externe și sunt avizate de primul-ministru. Candidații trebuie să dea dovadă că au competențele și abilitatea de a construi și a întreține relațiile cu guvernele țărilor în care sunt trimiși, în limitele impuse de diplomație și de interesele Romaniei.

Urmează audierile în comisiile de specialitate din Parlamentul României și obținerea avizului acestora, fără de care procesul de numire nu poate merge mai departe. Ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, Președintele României semnează decretele de acreditare și scrisorile de acreditare.

În cadrul audierilor din cadrul comisiilor, i-am cunoscut pe cei doi candidați pentru postul de ambasador. Aceștia și-au prezentat programul și elemente din CV, după care membrii comisiilor au avut posibilitatea să le pună întrebări.

La final, comisiile au acordat, cu un vot unanim, avize favorabile pentru ambii ambasadori propuşi.

Cine sunt cei doi viitori ambasadori

Originar din Târgu Mureș, domnul Anton Niculescu are 58 de ani și a fost, timp de 6 ani, între 2016 și 2022, ambasador al României în Republica Slovacia. Anterior, între 2013 și 2016 a îndeplinit funcția de consul general al României la München.

Absolvent al Institutului Politehnic din București, este deținător al unui master în relații internaționale, la Universitatea din București. În perioada 1992-1993 a fost corespondent al postului de radio ”Europa liberă”, iar între 1999 și 2004 a activat, pe rând, ca specialist politic (UE/NATO) la Ambasada SUA și expert-campanie informare UE în cadrul Delegației Comisiei UE în România.

Domnia sa va fi ambasador al României în Regatul Danemarcei şi în Republica Islanda.

Domnul Mihai Alexandru Grădinar, care a primit avizul favorabil al comisiilor pentru funcția de ambasador al României în Republica Slovenia, are 43 de ani și este originar din Mediaș. Este licențiat al Academiei de Studii Economice București, unde a obținut și masterul, în 2004. De asemenea, a susținut masteratul și la London Schol of Economics and Political Science și la Facultatea de Istorie a Universotății din București.

În 2011 a obținut titlul de doctor în economie la Facultatea de Management a Academiei de Studii Economice București. Din 2002 până în prezent a avansat de la gradul de atașat diplomatic la cel de ministru consilier.

Între 2009 și 2014 a activat, ca prim-colaborator, la Ambasada României în Austria, iar din septembrie 2016 până în acest an a fost ambasador al României în Regatul Danemarcei, cu acreditare și în Islanda. Anterior, timp de un an, a fost consilier în departamentul de politică externă al Administrației Prezidențiale.