Impunerea transformării contractului de muncă al unui asistent universitar din determinat în nedeterminat creează discriminare | Se impune abrogarea acestei dispoziții legale
ABROGARE sf: Declarare a unei legi, a unui decret etc. ca fiind fără valabilitate sursă: dexonline.ro
Legea educației naționale nr. 1/2011 prevede, în articolul 294 alineatul 5 indice 1, că un contract de muncă încheiat pe perioadă determinată între o universitate și un asistent universitar, în baza unui concurs, se transformă automat în contract de muncă pe perioadă nedeterminată. În acest fel, asistentului universitar în cauză îi este conferită calitatea de titular.
Observăm, în primul rând, că această dispoziție legală încalcă mai multe principii care guvernează învățământul superior din România și care se regăsesc chiar în dispozițiile introductive din Legea educației naționale. Este vorba, printre altele, despre principiul echității, al egalității de șanse, cel al autonomiei universitare ori despre principiul eficienței cheltuirii resurselor bugetare.
Obligate să respecte această reglementare normativă, universitățile nu au posibilitatea de a stabili dacă este sau nu oportună modificarea caracterului contractului individual de muncă al unui asistent universitar din determinat în nedeterminat. În acest fel, pot apărea disfuncționalități în managementul resurselor umane în cadrul instituțiilor de învățământ superior, forțate prin dispozițiile legii să ia decizii de personal care pot să fie în dezacord cu necesitățile lor.
În plus, este evident că tratamentul juridic neprincipial prevăzut de reglementarea menționată din Legea educației naționale încalcă și principiile Codului muncii. În calitatea sa de angajator, universitatea este, practic, obligată să transforme caracterul unui contract de muncă din determinat în nedeterminat fără să mai organizeze un concurs. Or, Codul muncii precizează că încadrarea salariaţilor la instituţiile şi autorităţile publice şi la alte unităţi bugetare se face numai prin concurs sau examen.
Avantajele abrogării acestei dispoziții legale
Toate cele expuse mai sus demonstrează că actuala reglementare din Legea educației naționale creează o discriminare între cadrele didactice universitare, motiv pentru care am depus în Parlament o propunere legislativă de abrogare a dispoziției legale menționate. Această soluție, inițiată alături de deputați liberali (Ioan Cupșa, Kiss János și Radu Moisin), se impune pentru a permite o selecție mai bună a cadrelor universitare care pot fi angajate prin concurs – fapt ce dă eficiență principiilor enunțate în Legea educației naționale.
Pe de altă parte, eliminarea obligației de transformare a contractului de muncă al unui asistent universitar dintr-un act încheiat pe perioadă determinată într-unul pe o perioadă nedeterminată va asigura și o funcționare mai eficientă a școlilor doctorale. Acestea vor avea posibilitatea de a angaja pe o perioadă limitată de timp mai mulți doctoranzi, fără ca ulterior să fie obligate să le transforme caracterul contractului de muncă.
Propunerea legislativă a fost înregistrată la Biroul Permanent al Camerei Deputaților pe 23 decembrie 2021 și urmează să fie discutată în comisii și, ulterior, să fie supusă dezbaterii deputaților și senatorilor. Adoptarea proiectului nu afectează bugetul de stat.
Cum ți se pare această propunere legislativă? Aștept părerea ta în comentariile de mai jos. Dacă ai o altă soluție mai bună, foloseste formularul de contact.