Pe durata deplasării pe care am făcut-o la Paris, cu ocazia celei de-a noua sesiune a Adunării Generale a Statelor ce fac parte din Convenția pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial – UNESCO, am fost invitat la un cocktail oferit de ambasadorul României în Franța, domnul Luca Niculescu. Evenimentul a avut parte de prezența unor reprezentanți ai culturii românești și a unor persoane interesate de cultura noastră națională.
Printre cei prezenți s-a aflat Mircea Cantor, un artist român de 45 de ani, născut în Oradea, care este foarte cunoscut în Paris, loc în care s-a stabilit acum 23 de ani. Acesta realizează picturi și sculpturi, majoritatea având ca sursă de inspirație folclorul românesc.
A câștigat două dintre cele mai importante premii acordate artiștilor contemporani – Premiul Ricard (2004) și Premiul Marcel Duchamp (2011), iar în prezent este considerat unul dintre cei mai importanți artiști contemporani din lume. Lucrările sale se regăsesc în marile galerii și muzee de artă. O tapițerie realizată de Mircea Cantor este expusă chiar și în sediul UNESCO, alături de alte opere de artă, printre care și un pictură realizată de perete de celebrul Picasso.
- La cocktailul care a avut loc la sediul Ambasadei României în Paris au mai participat directoarea Institutul Cultural Român (ICR), doamna Doina Marian, și doamna sentor PNL Alina Gorghiu.
Ambasadorul Luca Niculescu s-a dovedit o gazdă deosebită pentru invitații săi. De altfel, cu Excelența sa am avut ulterior o întâlnire în cadrul căreia am abordat tema identificării elevilor cu potențial și a metodelor de prijin a acestora. Accentul a fost pus pe modalitatea în care se fac evaluările în acest sens în Franța.
De precizat că, între timp, la jumătatea lunii iulie, domnul ambasador Luca Niculescu a fost rechemat din funcție, după un mandat de 6 ani la Paris.
Sediul Ambasadei României, unul dintre cele mai frumoase palate ale Parisului
Am remarcat frumusețea Palatului Béhague, care găzduiește sediul Ambasadei României la Paris și care este considerat unul dintre cele mai frumoase palate din capitala Franței. Clădirea a fost vândută, în 1939, statului român, care şi-a transferat aici ambasada aflată până atunci în hotelul Pomar. Primul ambasador român care a locuit în palatul Béhague a fost Gheorghe Tătărescu.
sursă fotografii: https://paris.mae.ro/
Realizat în stil neoclasic, tipic epocii lui Ludovic al XV-lea, palatul are o istorie interesantă. A fost construit în anul 1866, pentru contele Octave de Béhague, ca o continuare a unui alt palat, ridicat chiar în apropiere pentru mama acestuia. Frumoasa clădire a fost lăsată fiicei lui Octave, Martine, devenită prin căsătorie contesă de Béarn. Din acest motiv, Palatul Béhague este cunoscut și sub numele de Palatul Béarn.
În urma unor lucrări de refacere, marele palat a fost parțial distrus, iar ambele clădiri au fost reunite, rezultând astfel clădirea actuală. Palatul cuprinde marea scară din lemn – care armonizează diferite balustrade stil secolul al XVIII-lea din nordul Europei – şi valoroasa Bibliotecă Ovală, pentru realizarea cărora au fost utilizate lambriuri din vechile clădiri.
Palatul și grădinile sale au fost clasificate ca monument istoric în 2003.