Semnarea acordului pentru reînnoirea CIFRA – oportunitatea de a atrage minți strălucite în țara noastră

M-am aflat pe parcursul acestei luni iulie la Paris, unde a fost semnat acordul dintre Guvernul României și Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) privind Centrul Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA), ca centru de excelență sub auspiciile UNESCO.

În calitate de membru al Comisiei pentru învățământ, am participat, alături de domnul Sebastian Burduja, Ministrul Cercetarii, Inovării și Digitalizării, de Excelența Sa Simona Miculescu, ambasadorul României la UNESCO, de domnul profesor Sabin Stoica, directorul CIFRA, și de domnul profesor Ionuț Enculescu, directorul INCDFM, la acțiunile prilejuite de reînnoirea acestui acord important. 

 

Din partea UNESCO documentul a fost semnat de doamna Shamila Nair-Bedouelle, directorul general adjunct al UNESCO pentru științe naturale, care a evidențiat nivelul avansat al cercetării în domeniul fizicii din România și care și-a exprimat bucuria că această colaborare între România și UNESCO va continua.

CIFRA – Măgurele este singurul centru de categoria a doua sub auspiciile UNESCO din Romania și singurul centru în științe de bază, din zona Europei de Sud-Est. CIFRA acționează ca centru regional UNESCO și oferă oportunități de pregătire și cercetare în laboratoare din România pentru studenți din zona Europei de Sud-Est, precum și pentru cei din țări mai puțin dezvoltate (Africa, Asia). Acordul inițial între Guvernul României și UNESCO privind înființarea CIFRA a fost semnat în 21 noiembrie 2012, iar Centrul Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA) de pe Platforma Măgurele, a fost deschis la 20 septembrie 2018.

CIFRA înseamnă, pe scurt, oportunitatea unică de a atrage minți strălucite în România și de a contribui prin proiecte de cercetare în fizică la o lume mai bună. Totul sub egida UNESCO”, a afirmat ministrul Cercetarii, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

Întâlniri pentru proiecte cu impact pentru România

Pe lângă semnarea acordului, am avut, alături de oficialii români, câteva întâlniri interesante, care se vor concretiza în proiecte cu impact pentru România. Gabriela Ramos, directorul general adjunct al UNESCO pentru științe sociale, și-a anuntat dorința de a participa la conferința despre etica în domeniul Inteligenței Artificiale, care va avea loc în octombrie, la București, sub egida UNESCO. 

Pentru că este esențial să privim noile tehnologii și prin prisma eticii și a protecției, pe lângă rolul vital de creștere a productivității și dezvoltare, am stabilit să organizăm un eveniment la București, în această toamnă, în care să dezbatem acest subiect cu toți cei interesați, mai ales că România va finanța un hub de inteligență artificială cu 100 de milioane euro din fonduri europene”, a precizat ministrul Sebastian Burduja.

Cu ocazia vizitei la Paris am avut onoarea să cunosc întreaga conducere UNESCO, inclusiv Directorul General, împreună cu domnul Tawfik Jelassi, director adjunct pentru comunicații.