Business... reloaded – 101 ani de profesie contabilă în România

Împlinirea a 101 ani de profesie contabilă în România a fost celebrată, la Oradea, printr-un eveniment festiv organizat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – filiala Bihor. Am fost invitat să particip, alături de reprezentanți ai unor instituții, autorități publice, ai mediului de afaceri și al celui educațional, la întâlnirea desfășurată pe 13 iulie, când a fost marcată a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român. 





Tema ediției din acest an a fost Business… reloaded. Rolul profesionistului contabil în asigurarea rezilienței afacerilor, sub sloganul Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună.

La un an de la centenarul profesiei contabile reglementate în România, evenimentul readuce în prim plan rolul important al acesteia pentru securitatea economică națională, pentru societate”, a precizat Renate Popescu, președintele CECCAR Bihor, cea care a făcut oficiile de gazdă a evenimentului. 

Le-am mulțumit organizatorilor pentru invitație, i-am felicitat pentru acest eveniment important din cadrul profesiei și i-am asigurat de tot sprijinul meu în Parlamentul României în susținerea inițiativelor legislative care le guvernează activitatea profesională. De asemenea, le-am urat succes pe toate planurile, asigurându-i că eforturile și realizările lor profesionale sunt apreciate de societate, de decidenți politici, oameni de afaceri și de guvernanți.

Contabilii, parte din fundația construcției României moderne

La 13 iulie 1921, regele Ferdinand I aproba, prin decret regal, Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili. Clasa politică a acelor vremuri a înțeles atunci importanța activității unor liber-profesioniști care să-i sprijine pe antreprenorii din România în dezvoltarea unor afaceri prospere și care să contribuie la asigurarea procedurilor judiciare echitabile prin expertize judiciare.

În acest fel, CECCAR devenea o parte a infrastructurii instituționale pe care s-a construit România modernă. 

Însă doar după 30 de ani, comuniștii au hotărât să desființeze Corpul de Contabili Autorizați și Experți Contabili, acești specialiști fiind trecuți în subordinea statului. 

CECCAR a fost reînființat în 1994, prin ordonanța de Guvern nr. 65. Aflați în acel moment în subordinea Ministerului Finanțelor, experții contabili au constituit filialele Corpului și și-au redobândit astfel statutul de liber-profesioniști. În prezent, CECCAR reprezintă peste 35.000 de liber-profesioniști contabili.