Principalul eveniment al lunii septembrie îl constituie, fără îndoială, începerea unui nou an de învățământ. Este motivul pentru care, implicat fiind în acest domeniu, al Educației, majoritatea activităților la care am participat în această perioadă au avut legătură cu școala.
Am discutat pe această temă în ședințele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, unde am analizat mai multe proiecte legislative care se referă la Educație. De asemenea, în cadrul unei emisiuni TV mi-am exprimat câteva puncte de vedere referitoare la învățământul românesc și am accentuat faptul că sistemul educațional va beneficia de o finanțare de 15% din bugetul consolidat.
Am remarcat și proiectele pe care le pune în practică administrația liberală a județului Bihor, printre care deschiderea unor noi platforme de colectare a deșeurilor, apropiata finalizare a centurii Beiușului și proiectul unei stații de Ambulanță în Aleșd.
Tot în septembrie Nicolae Ciucă a primit votul de încredere al colegilor liberali pentru candidatura la Președinția României, iar Guvernul a stabilit că tarifele RCA rămân plafonate până la sfârșitul anului.
Informații despre toate acestea sunt disponibile atât pe site-ul caus.ro, cât și pagina de Facebook Căuș Vasile PNL.
OPINII
Cui îi este frică de testarea antidrog a elevilor?
Înainte de debutul unui nou an școlar, mi-am reamintit o declarație pe care am susținut-o în Camera Deputaților, referitoare la problema drogurilor, în special a celor consumate de elevi.
Tinerilor din ziua de astăzi le sunt accesibile multe lucruri, inclusiv drogurile de mare risc, ceea ce face necesară o reacţie socială puternică şi conjugată, în care instituţiile statului, părinţii şi şcoala trebuie să acţioneze împreună, nu separat, şi cu atât mai puţin unii împotriva celorlalţi.
Am remarcat că în Coaliţia de guvernare, au apărut idei pe care le consider pertinente şi realizabile, menite să contribuie la ţinerea sub control a fenomenului consumului de droguri. M-a surprins să constat, însă, că uneori tocmai părinţii sunt cei care se opun cel mai abitir acesteia.
De aceea, mă întreb, cu deloc puţină mirare, cui îi este frică de testarea antidrog a elevilor?
Intervenția mea o puteți urmări într-un clip video disponibil pe pagina de Facebook Căuș Vasile-Aurel – https://fb.watch/uWd15uXKg1/
Școala din România, încotro?
În cadrul emisiunii „Față în față”, de la TVR Cluj, moderată de Loredana Corchiș, mi-am exprimat câteva puncte de vedere referitoare la învățământul românesc. Am precizat că acest sistem, al învățământului, este un mastodont – nu se poate schimba de pe o zi pe alta, iar interesele celor aflați la conducerea țării sunt foarte rar de perspectivă și strategice.
Totuși, am subliniat că s-a obținut un rezultat important în ceea ce privește finanțarea învățământului – mă refer la prevederea conform căreia, subliniez, din bugetul consolidat vom avea o finanțare de 15%.
Am explicat care sunt atribuțiile comisiilor de Învățământ din Parlament și am precizat faptul că în cadrul acestora nu s-au luat decizii legate de curriculum.
VIDEO disponibil aici – https://fb.watch/uWe8RXouwi/ (intervenția mea începe la minutul 33:00)
ACTIVITATE PARLAMENTARĂ
Avize și rapoarte pentru proiectele aflate în portofoliul Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților
Pe agenda ședințelor din septembrie ale Comisiei pentru învățământ din cadrul Cametrei Deputaților s-au aflat avizarea și emiterea unor rapoarte referitoare la mai multe acte normative.
Printre acestea s-au aflat propunerea legislativă pentru eliminarea vizelor de flotant în procesul de înmatriculare în învățământul primar, proiectul de lege pentru instituirea anului 2025 ca „Anul Național al Copilului” ori proiectul privind modificarea și completarea Legii nr.206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare.
Detalii despre aceste proiecte aveți AICI.
INFORMAȚII DIN TERITORIU
Noi platforme de depozitare a deșeurilor, deschise în Bihor
De la jumătatea lunii septembrie, din comunele Bratca, Borod și Bulz pot depozita gratuit deșeurile mari la platforma deschisă în localitatea Beznea, comuna Bratca. Centrul va fi deschis în fiecare sâmbătă, între orele 10:00 și 18:00.
De asemenea, la scurt timp au fost deschise platformele de deșeuri din alte 4 localități: Ceica, Sântandrei, Tileagd și Oșorhei. În cele 12 containere mari din fiecare centru, bihorenii vor putea depozita gratuit mai multe tipuri de deșeuri precum resturi de materiale de construcții, mobilier, obiecte de uz casnic, electronice etc. Odată cu deschiderea noilor centre, bihorenii au la dispoziție 10 astfel de platforme în tot județul.
Centura Beiușului, gata de deschidere
Consiliul Județean Bihor a anunțat, în septembrie, finalizarea ultimelor detalii înainte de deschiderea circulației pe centura ocolitoare a municipiului Beiuș. După trasarea ultimelor marcaje și montarea consolelor cu panourile indicatoare, a fost finalizat auditul de siguranță rutieră și s-a trecut la probele de încărcare dinamică la poduri. În săptămâna 7 – 12 octombrie, comisia de dare în trafic va face ultima verificare a lucrărilor și va stabili data de deschidere a circulației.
Administrația liberală a Bihorului și-a propus ca până la jumătatea lunii octombrie centura Beiuș să fie deschisă circulației pe toată lungimea acesteia.
Proiect pentru o nouă stație de Ambulanță în Aleșd
Consiliul Județean Bihor a aprobat proiectul tehnic pentru noua stație de ambulanță din Aleșd. Acesta prevede construirea unei clădiri noi lângă actuala stație, extinderea garajelor, asfaltarea curții și amenajarea unui acces și a unor împrejmuiri corespunzătoare. Valoarea lucrărilor este de 760 de mii de euro
Proiectul face parte din politicile administrației bihorene de susținere a serviciilor de urgență din județ, pe care le-am derulat în acești ani, în parteneriat cu Serviciul de Ambulanță Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență: dotări și echipamente, modernizări de sedii, interconectarea serviciilor de urgență etc.
Dacă nu vor fi contestații, în toamna anului viitor stația din Aleșd ar trebui să funcționeze în condiții mult mai bune, într-un sediu nou.
ALTE EVENIMENTE
- Pe 13 septembrie, i-am celebrat pe bravii pompieri ai României. Atât pe cei 100 de pompieri care și-au pierdut viața în lupta inegală de pe Dealul Spirii în 1848 și cărora în epocă li s-au ridicat numeroase monumente, cât și pe toți cei care au continuat și continuă această misiune nobilă.
- Pe 15 septembrie, Nicolae Ciucă a primit votul de încredere a peste 1100 de colegi liberali pentru a candida la Președinția României. „Nu sunt politician de carieră, sunt un român obișnuit care își dorește o țară mândră, puternică și rezistentă. Și îmi doresc să vă am lângă mine în această misiune pe cât mai mulți dintre dumneavoastră! Cu onoare și credință”, a precizat candidatul PNL la Președinția țării.
- Uniunea Europeană va oferi sprijin cetățenilor români afectați de inundații, în urma unei rezoluții propuse și votate de europarlamentarii PNL privind inundațiile din Europa Centrală și de Est. Rezoluţia prevede acordarea rapidă a sprijinului european, finanţarea refacerii zonelor afectate din fonduri UE şi adoptarea unor măsuri preventive.
- Tarifele RCA rămân plafonate până la sfârșitului anului. Prin această decizie, sunt evitate creșterile galopante de prețuri cauzate de dezechilibrele din piața asigurărilor. Actul normativ a fost aprobat de Guvern, la propunerea ministrului Finanțelor, Marcel Boloș. Prelungirea plafonării permite companiilor care vând polițe RCA să își stabilizeze gradual ofertele, în beneficiul clienților care vor plăti un preț corect.