Prima lună a primăverii a adus activitate bogată atât pe plan politic și parlamentar, cât și universitar.

Pe 6 și 7 martie, Capitala a găzduit Congresul Partidului Popular European (PPE), din care face parte Partidul Național Liberal. Cu această ocazie am primit o veste extraordinară: delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al PPE, care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen.

Pe plan parlamentar, în cadrul Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților am acordat vot favorabil mai multe modificări legislative și am adoptat un raport referitor la măsuri pentru elevii străini de origine română vor să studieze în România.

La începutul lunii, am fost reales, în unanimitate, președinte al Senatului Universității din Oradea. Și din această postură îmi doresc ca, alături de colegii senatori, să contribuim la dezvoltarea instituției academice pe care avem cinstea de a o reprezenta.

Pe pagina de internet caus.ro am făcut o analiză a alianței PNL-PSD, încercând să răspund la întrebarea dacă această coaliție este un rău necesar.

Detalii despre toate aceste teme și evenimente sunt disponibile atât pe site-ul caus.ro, cât și pagina mea de Facebook.

ACTIVITATE UNIVERSITARĂ

La începutul lunii martie, am fost reales cu unanimitatea voturilor valabil exprimate președinte al Senatului instituției orădene de învățământ superior. Universitatea din Oradea merge, de câțiva ani, pe un curs bun. Asta îmi doresc și eu, să contribuim împreună la a menține acest curs și la dezvoltarea instituției academice pe care avem cinstea de a o reprezenta.

Le-am urat colegilor senatori să avem un mandat bun pentru noi, pentru Universitatea din Oradea!

ACTIVITATE POLITICĂ

Congresul Partidului Popular European, București, 6-7 martie

Prima zi a Congresului Partidului Popular European (PPE) de la București a adus o veste extraordinară: delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen. Manifestul a fost adoptat în unanimitate.

Acest vot arată ca blocajul a fost depășit și că, chiar dacă au existat dificultăți, le vom depăși și vom obține aderarea deplină a României la spațiul Schengen.

În a doua zi a Congresului am votat candidatul PPE pentru președinția Comisiei Europene și strategia electorală pentru alegerile din acest an decisiv. PNL a sprijinit candidatura doamnei Ursula von der Leyen, cel mai bine pregătit candidat și cu cele cele mai mari șanse de a câștiga acest mandat.

PPE își propune să câștige alegerile europene și să fie în continuare principala forță politică a Uniunii Europene.

ACTIVITATE ÎN PARLAMENT

Vot favorabil unor proiecte de lege

Pe 5 martie, în cadrul Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților am acordat vot favorabil unor proiecte de lege care vizează:

  • Stabilirea cadrului financiar general pentru utilizarea celei de-a doua contribuții elvețiene nerambursabile acordate României;
  • Două atribuții noi cu privire la eficientizarea activității Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, inclusiv asigurarea cooperării cu Ministerul Educației în privința funcționării acestui mecanism;
  • Proiectul de lege pentru eficientizarea şi descentralizarea activităţii cu privire la protejarea patrimoniului cultural național mobil.

Măsuri pentru elevii străini de origine română care învață în România

Pe 19 martie, în cadrul Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților am votat pentru adoptarea unui raport cu privire la modificarea şi completarea legii pentru sprijinirea elevilor străini de origine română care doresc să studieze în România, precum şi extinderea posibilităţii garantării accesului la cultură şi limba română pentru elevii străini de origine română.

În plus, am avizat favorabil adoptarea unor măsuri care sa aducă un plus de protecție populației contra ofensatorilor sexuali.

OPINII

Este alianța PNL – PSD un rău necesar?

Au trecut mai bine de doi ani de când PNL și PSD au convenit să pună bazele unei coaliții de guvernare care a unit dreapta și stânga politice pentru a asigura stabilitate la conducerea țării. Este o colaborare care a stârnit discuții la nivelul electoratului celor două formațiuni, dar și a întregii societăți care și-a pus întrebarea dacă această alianță între liberali și social-democrați, atât de diferiți din punct de vedere doctrinar, este un rău necesar.

Alianța între partide care nu împărtășesc aceeași doctrină nu poate fi considerată apriori nenaturală. Cel puțin la nivel declarativ se susține binele comun; nu se discută despre o fuziune de ideologii, ci o conjugare a forțelor spre binele comun.

Citiți o analiză pe această temă pe site-ul caus.ro

Ziua Comemorării Deținuților Politici Anticomuniști

Ziua de 9 martie, când îi comemorăm pe deținuții politici anticomuniști din România, mă face să mă gândesc cum văd cei născuți după Revoluția din 1989 trecutul recent al României. Probabil, mulți au o cunoaștere din familie a ororilor petrecute în anii în care se instala regimul comunist, cu sprijinul trupelor sovietice teoretic aliate, dar practic, de pură ocupație.

De aceea, cred că este important să recuperăm, în spațiul public, memoria trecutului recent al României, pe care o valorificam cu adevărat doar în anii de după Revoluție (îmi amintesc foamea de cunoaștere istorică pe care o simțeam cu toții atunci), dar pe care încet-încet am pierdut-o.

Despre fiii României uciși în temnițele comuniste am scris pe pagina mea de Facebook.

Recunoștință Poliției Române, de ziua ei!

Ce alt prilej poate fi mai potrivit decât Ziua Poliției Române pentru a sublinia importanța colaborării strânse dintre comunitate și forțele de ordine în promovarea unui mediu sigur și pașnic?

Prin eforturile lor neîncetate, polițiștii contribuie la menținerea păcii sociale și la asigurarea respectului pentru lege și drepturile fundamentale, aspecte de care beneficiem cu toții și fără de care viața nu ar fi la fel!

În acest context, le-am transmis un sincer „Mulțumesc!” tuturor polițiștilor din România, pentru devotamentul lor în protejarea comunității și pentru sacrificiul lor în asigurarea siguranței noastre.

Citiți mai multe pe aceste subiect pe site-ul meu – caus.ro .

ALTE EVENIMENTE

  • Pe 8 martie, gândurile mele s-au îndreptat spre femeile care dovedesc, prin activitatea lor de zi de zi, că nu sunt doar frumoase ci, dincolo de asta, prin efervescența lor intelectuală și prin energia pe care o pun în tot ceea ce fac, sfințesc, pur și simplu, locurile pe unde trec! Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru doamne e să le apreciem grația, frumusețea și eleganța, dar și să ne înclinăm în fața amprentei pe care o lasă în societate! Am scris despre această zi specială pe blogul meu caus.ro.
  • Ministerul liberal al Educației a anunțat lansarea apelului competitiv de proiecte „Schemă de granturi pentru consorții școlare rurale”. Solicitanții pot aplica pentru granturi în valoare de maximum 37 de milioane de lei, pentru construcția și dotarea de săli de curs, spații pentru activități de tip after school, săli și terenuri de sport, spații pentru ateliere de practică, laboratoare, spații pentru desfășurarea activităților extra-curriculare, spații pentru luat masa și spații de cazare pentru elevi. Proiectul beneficiază de o finanțare totală de 149 de milioane de lei din PNRR, având ca scop principal asigurarea accesului la educație modernă și de calitate pentru elevii din mediul rural. Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 8 mai.
  • Direcția de Asistență Socială Oradea a deschis, pe 21 martie, cel de-al patrulea unit dentar, pentru a putea dezvolta servicii stomatologice gratuite la standarde europene pentru copiii din municipiul Oradea, având în vedere faptul că accesarea serviciilor stomatologice private presupune de multe ori costuri ridicate. Interesul pentru binele orădenilor, manifestat constant de Primăria Oradea, a fost întotdeauna un deziderat pentru administrația liberală a municipiului.

Ai întrebări sau vrei să propui o inițiativă legislativă?

SCRIE-MI!