19 februarie, Ziua Constantin Brâncuși – despre cultură fără frontiere
Încă de la începutul activității mele parlamentare, mi-am propus să evidențiez, să promovez și să susțin utilizarea culturii drept instrument de promovare a României peste hotare, de creare a unui așa-numit soft power românesc, deoarece cultura nu cunoaște granițe. Promovată așa cum trebuie, cultura transcende frontiere, mentalități și spații, ducând nu doar numele operelor și autorilor, ci și renumele poporului din rândul căruia aceștia provin până la linia orizontului intelectual și dincolo de acesta.
Un astfel de veritabil ambasador al culturii române, personalitate de relevanță universală, este neîntrecutul sculptor pe care îl sărbătorim astăzi, Constantin Brâncuși. Desigur, despre această personalitate a vieții culturale nu doar românești, ci europene și chiar universale am auzit și auzim, cu precădere astăzi, multe și fascinante detalii. Nu la acestea doresc să fac referire, întrucât au făcut deja oameni pe care îi respect și îi prețuiesc profund. În plus, nu este rolul meu, ca deputat, să fac asta, ci al specialiștilor în opera și viața lui Constantin Brâncuși.
Ceea ce doresc eu să subliniez este că, odată ce destinul istoric ne-a înzestrat cu o asemenea personalitate, este datoria noastră sacră să îl cunoaștem pe Brâncuși mai bine la nivel intern și să îl promovăm mai activ la nivel extern. Brâncuși este mare prin opera sa, dar la aducerea la cunoștința publicului interesat a acestei opere trebuie să pună umărul și statul din care a plecat Brâncuși. Fără un lobby consistent nimeni și nimic nu-și poate atinge adevărata relevanță culturală. Or, dacă Brâncuși a putut crea și lăsa, prin propria muncă și cu propriul talent, o asemenea opera precum cea pe care și astăzi o admirăm, și noi, urmașii săi, putem, la rândul nostru, măcar să facem tot ce ne stă în putință ca opera sa să facă înconjurul planetei, în fiecare ziar, pe fiecare pagină și în fiecare muzeu de profil, purtând după sine și numele României!
Deputat PNL
Căuș Vasile-Aurel