24 Ianuarie – Ziua Micii Uniri și a marilor idealuri

24 Ianuarie este o zi fără de care multe altele nu ar fi existat. O zi fără de care 9/10 mai 1877 nu ar fi existat. O zi fără de care nici 10 mai 1881 nu ar fi fost și, mai târziu, probabil că nici 27 martie, 15 noiembrie și 1 decembrie 1918 nu ar fi mai putut avea loc.

Ce dovedește aceasta? Că transformarea în fapt a marilor idealuri începe practic întotdeauna cu pași mici, dar concreți. Că a visa măreț este bine și sănătos, dar că pentru a îndeplini visurile mărețe nu trebuie să pierdem din vedere împlinirile concrete.

Cu siguranță la 24 ianuarie 1859 românii din Principate și din numeroasele provincii ocupate de imperiile vremii  visau să se unească, toți, în același stat. Însă acest lucru nu putea fi realizat dintr-o dată, iar fără un nucleu statal românesc format din Moldova și Țara Românească unite, singurele provincii neocupate de puteri străine, cine ar fi putut coagula energiile unioniste ale românilor?

Ce doresc să demonstrez cu aceasta? Că și astăzi trebuie să visăm, iar pașii mici fac marile realizări. Că aderarea la NATO și UE nu este finalul unui drum, ci tot o etapă în parcursul afirmării României ca lider regional. Că și victoria de etapă reprezentată de aderarea la Spațiul Schengen aerian și naval e benefică și importantă. Că toate aceste momente sunt pași importanți pe care trebuie să ne bucurăm că i-am făcut spre o destinație care nu poate fi decât mult mai importantă și măreață! Că trebuie să continuăm să visăm. Românește.

La mulți ani, dragi români!

Deputat PNL,
Căuș Vasile-Aurel