Luna februarie 2024 a reprezentat, în primul rând, o perioadă cu o activitate intensă pe plan parlamentar. În cadrul Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților am avizat favorabil mai multe modificări legislative, printre care cele care urmăresc accelerarea digitalizării, inclusiv în domeniul educației sportive.
Pe pagina de internet caus.ro am făcut o radiografie a succeselor înregistrate prin forța sa și a echipei sale de un tânăr primar liberal într-o comună din Bihor, un edil de la care am aflat că în România nu există comună săracă.
Pe plan socio-cultural, în februarie am marcat două evenimente importante: Ziua Constantin Brâncuși, pe 19 februarie, și Ziua Mondială a Justiției Sociale. La acestea se adaugă proiectul de 122 de milioane de lei, din fonduri europene, a Centrului Cultural Multifuncțional, susținut de administrația liberală a Bihorului.
Am remarcat proiectele realizate de administrațiile orădeană și județeană în domeniul infrastructurii. Printre acestea, lărgirile la patru benzi a ieșirilor din Oradea înspre Arad și Satu Mare și drumul de legătură Oradea – A3, care va fi finalizat în luna martie și care asigură conexiunea cu rețeaua europeană de autostrăzi.
Acestea sunt câteva dintre temele și evenimentele pe care le-am abordat în luna februarie atât pe site-ul caus.ro, cât și pagina mea de Facebook.
OPINII
Nu există comună săracă în România
Zilele trecute, onorat de invitația unui tânăr primar liberal din Bihor, am vizitat comuna pe care o conduce. Recunosc că, deși sunt obișnuit cu realizările administrațiilor liberale din Oradea și din județ, nu mă așteptam să fiu surprins de proiectele dezvoltate cu succes într-o așezare din mijlocul Bihorului.
Din cauza poziționării (destul de departe de rute importante, terestre sau feroviare), așezarea nu are potențial pentru a atrage investitori strategici. Astfel, toate realizările se bazează pe cetățenii comunei și echipa de proiecte coordonată de primar.
Care este secretul reușitei tânărului primar, aflați dintr-un material publicat pe site-ul caus.ro!
Despre cultura fără frontiere
Încă de la începutul activității mele parlamentare, mi-am propus să evidențiez, să promovez și să susțin utilizarea culturii drept instrument de promovare a României peste hotare, de creare a unui așa-numit soft power românesc, deoarece cultura nu cunoaște granițe.
Promovată așa cum trebuie, cultura transcende frontiere, mentalități și spații, ducând nu doar numele operelor și autorilor, ci și renumele poporului din rândul căruia aceștia provin până la linia orizontului intelectual și dincolo de acesta.
Este datoria noastră sacră să îl cunoaștem pe Brâncuși mai bine la nivel intern și să îl promovăm mai activ la nivel extern. Brâncuși este mare prin opera sa, dar la aducerea la cunoștința publicului interesat a acestei opere trebuie să pună umărul și statul din care a plecat Brâncuși. Citiți mai multe pe pagina mea de internet – caus.ro .
Ziua mondială a Justiției Sociale
Pe 20 februarie, de Ziua Mondială a Justiției Sociale, am vorbit pe blog, sincer și deschis, despre ce înseamnă justiția socială pentru noi, liberalii, și despre câteva prejudecăți prea frecvent întâlnite privitoare la relația liberalismului cu justiția socială.
Liberalismul consideră că justiția socială înseamnă și faptul că cei care, prin hărnicia, creativitatea, pregătirea sau oricare alte calități pe care le dețin contribuie mai mult la bunăstarea societății să beneficieze de ceea ce produc.
Urmăriți un material pe această temă pe site-ul caus.ro!
ACTIVITATE ÎN PARLAMENT
Eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale
Pe 5 februarie, PNL a depus în Parlament un amendament pentru a elimina impozitarea cu 10% a concediilor medicale pentru bolnavii de cancer și pentru mamele aflate în concediu de maternitate sau de îngrijire a copilului bolnav. Această taxă introdusă de Guvernul condus de PSD este inacceptabilă.
Avize favorabile pentru accelerarea digitalizării
Pe 12 februarie, în cadrul Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților am avizat favorabil modificări legislative care să accelereze digitalizarea inclusiv în domeniul educației sportive. Este vorba despre două propuneri de modificare și completare a Legii nr.69/2000 a educației fizice și sportului.
Detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook Căuș Vasile-Aurel.
Avize favorabile pentru trei importante proiecte de lege
Pe 27 februarie, am avizat favorabil în cadrul Comisiei de Învățământ, modificarea și reglementarea unor proiecte de lege cu privire la:
Prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie – ce are în vedere dezvoltarea și înființarea de servicii sociale destinate acestui scop. Finanțarea acestor activități în proporție de maximum 50% pentru cei care asigură evitarea intrării copiilor proveniți din familii de risc, în sistemul de protecție specială.
Modificarea și completarea unor acte normative în domeniul asistenței sociale și a activității de voluntariat în România.
ALTE EVENIMENTE
Drumul de legătură Oradea – A3 va fi finalizat în luna martie. Este unul dintre cele mai importante proiecte pentru Oradea și județul Bihor, asigurând conexarea cu rețeaua europeană de autostrăzi. Proiectul tehnic al acestui drum a fost realizat de Primăria Oradea, în 2018, pe baza unui parteneriat încheiat cu CNAIR, iar lucrările sunt finanțate din fonduri europene prin programul Infrastructură Mare. VIDEO cu situația actuală a drumului – pe pagina mea de Facebook.
Lărgirile la patru benzi a ieșirilor din Oradea înspre Arad și Satu Mare vor îmbunătăți circulația rutieră și vor reduce numărul accidentelor. Acestea completează investițiile în infrastructură derulate de Consiliul Județean Bihor în zona metropolitană a Municipiului Oradea, respectiv centurile Nojorid, Oșorhei, Sânmartin, și Sântandrei. De remarcat că lucrările la Centura Oșorhei avansează, iar stadiul fizic al acestora a ajuns la aproximativ 60%.
Bibliotecile publice din România vor primi cărți noi în valoare de 3 mil. lei, după ce Ministerul Culturii a lansat procedura de selecție a titlurilor destinate anului acesta. Selecția are în vedere cărțile tipărite în perioada 2020-2023, iar editorii interesați pot depune ofertele până la data de 29 martie 2024.
Oradea are nevoie de un loc unde cultura să fie la ea acasă, iar acest lucru va fi acum posibil prin construirea Centrului Cultural Multifuncțional, ce urmează să găzduiască spectacole, concerte, congrese sau conferințe. Un proiect al administrației liberale a județului, de peste 122 de milioane de lei, din fonduri europene, Centrul Cultural Multifuncțional se va întinde pe o suprafață de 17.778 mp. Detalii aveți pe pagina mea de Facebook.