Evenimente importante au marcat luna octombrie, când au fost derulate o serie de acțiuni atât pe plan politic, cât și în sistemul de educație.

La începutul lunii, studenții s-au întors în amfiteatre pentru un nou an de învățământ. Am participat la ceremonia deschiderii noului an universitar în Oradea. Le-am transmis tinerilor că trebuie să se pregătească pentru o nouă etapă a adevărului și că înțelepciunea e mai importantă chiar decât noile tehnologii.

Am avut ocazia de a păși pentru prima dată pe pământ american, dublată de bucuria de a vizita University of North Georgia, universitate de stat clădită în jurul colegiului militar. Am avut întâlniri de lucru cu Chaudron Gille (rector), cu Bobbi Larson (relații cu mediul socio-economic) si Mark Pettitt (responsabil de relațiile cu guvernul local), și cu Sheila Schulte (relații internaționale). Mulțumesc doamnei prof. Raluca Viman-Miller pentru oficiile de gazdă.

Am sărbătorit în această lună câteva momente importante atât în istoria națională, cât și în cea a lumii. Pe 25 octombrie am remarcat legătura indisolubilă dintre statul român și Armata sa, iar cu o zi înainte, de Ziua Națiunilor Unite, am făcut apel la rațiune, într-un context marcat de evenimentele grave care tulbură pacea lumii.

Într-un material de pe pagina mea de internet am făcut o analiză a inteligenței și gândirii critice și am explicat de ce inteligența rațională nu garantează succesul.

Acestea sunt câteva dintre evenimentele și temele pe care le-am abordat atât pe blogul caus.ro, cât și pagina mea de Facebook.

OPINII

Despre inteligență, gândire critică și (ne)reușite | De ce inteligența rațională nu garantează succesul

Mi-am dorit dintotdeauna să înțeleg mecanismul prin care oamenii, oricât de inteligenți ar fi, nu au parte de succes în diverse domenii ale vieții. Am căutat să obțin răspuns la întrebarea, aparent paradoxală, ”de ce inteligența nu garantează deșteptăciunea?” și încerc să aflu de ce unii oameni inteligenți nu manifestă gândire critică.

Am observat că oamenii pot fi deștepți, fără să fie însă inteligenți; și reciproca este valabilă. Și asta pentru că, în opinia mea, deșteptăciunea tine mai mult de atitudine, pe când inteligența este nativă, dată de zestrea genetică.

În materialul publicat pe blogul meu mi-am propus să realizez o radiografie a legăturii dintre inteligența rațională, gândirea critică și succesul ori insuccesul pe care îl au oamenii în acțiunile lor. În plus, am căutat argumente pentru a afla de ce inteligența rațională nu garantează succesul.

Citiți mai multe aici – caus.ro .

 

De Ziua Mondială a Educației, ne-am amintit de importanța sa în viața cetății

Valul mondial de ură împotriva celor educați formal, a experților în diferite domenii în general, a ajuns și la noi, și nu mai este nevoie să vă aduc aminte că de câte ori a apărut un astfel de curent undeva în lume, rezultatele au fost dezastruoase. Cine nu crede acest lucru este invitat să consulte istoria regimurilor fascist, nazist sau comunist, bazate, toate acestea, pe ura împotriva „sistemului”, a oamenilor educați formal, a „experților”.

În calitate de deputat, transmit tuturor dascălilor și mai ales celor supuși presiunilor „anti-sistem” că au și vor avea parte de toată susținerea mea, oricât va fi necesar pentru a trece cu bine peste astfel de momente nedorite!

Urmăriți un material pe această temă aici – caus.ro!

Națiunile Unite – singura soluție pentru pace

Deși regret nespus că trebuie să amintesc acest lucru, Ziua Națiunilor Unite de anul acesta nu este una fericită. Evenimente grave, și care vin în contradicție cu însăși spiritul acestei organizații și cu rațiunile creării sale, tulbură pacea lumii. Tocmai de aceea, noi, românii, trebuie să credem mai mult decât oricând în valoarea unei ordini internaționale întemeiate nu pe forță, ci pe norme. Pentru că forța necontrolată de norme va avea întotdeauna tendința de a se manifesta nelimitat. Iar forța manifestată nelimitat lezează, ucide, frânge inimi și destine.

La rațiune fac apel de Ziua Națiunilor Unite, în speranța că ea este cea care va învinge, pentru că altfel pierdem cu toții!

Materialul integral este aici – caus.ro.

Armata Română și Statul – inseparabile în trecut, prezent și viitor

28 octombrie este o zi despre a cărei încărcătură simbolică oricum se vorbește peste tot, și pe bună dreptate. Eu simt nevoia, poate nu de a adăuga, dar de a sublinia încă o dată un aspect important: legătura indisolubilă dintre statul român și Armata sa!

În fiecare moment important din trecut, când Armata a fost puternică, și România a fost la fel. Avem nevoie și în viitor de o armată puternică, în special în actualul context de securitate atât de dificil și de complex!

Vă invit să citiți un material pe această temă aici – caus.ro.

ACTIVITATE ÎN PARLAMENT

 

Prioritate pentru femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii

Președintele României a promulgat proiectul PNL, al cărui co-inițiator sunt, care prevede ca femeile însărcinate și persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani să aibă prioritate la casieriile sau ghișeele entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea.

Totodată, proiectul prevede și amenajarea unor locuri de parcare rezervate femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani în spațiile de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale unităților publice comerciale și private.

Prin această lege, sunt stabilite și amenzi pentru cei care nu respectă prevederile sau încalcă obligațiile de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare.

Declarație politică susținută în Camera Deputaților pe tema consumului de droguri în rândul copiilor

Pentru orice părinte ce poate fi mai grav ca al lui copil să consume droguri sau să cadă pradă comportamentului deviant, antisocial sau doar imprudent al unui consumator de droguri? Mulți sunt factorii socio-economici care determină proliferarea consumului de droguri, iar unde există cerere, în mod inevitabil apare și oferta.

Elevilor din ziua de azi le sunt accesibile multe lucruri, inclusiv drogurile de mare risc, ceea ce face necesară o reacție socială puternică și conjugată, în care instituțiile statului, părinții și școala trebuie să acționeze împreună, nu separat, și cu atât mai puțin unii împotriva celorlalți.

Declarația poate fi urmărită VIDEO aici.

 

ACTIVITATE ÎN TERITORIU

 

Deschiderea noului an de învățământ la Universitatea din Oradea

Am participat, pe 2 octombrie, la ceremonia deschiderii noului an de învățământ la Universitatea din Oradea. Sala Polivalentă a instituției s-a dovedit a fi prea mică pentru mulțimea studenților, profesorilor și părinților dornici să ia parte la ceremonia inaugurală.

Le-am transmis studenților că trebuie să se pregătească pentru o nouă etapă a adevărului și că înțelepciunea e mai importantă chiar decât noile tehnologii, iar diferența o vor face ei, fiecare dintre ei.

Imagini și detalii de la acest moment sunt disponibile pe pagina de Facebook Căuș Vasile Aurel.

 

ALTE EVENIMENTE

  • Angajamentul luat de guvernul condus de PNL față de profesorii din România devine realitate: au fost alocați bani din Fondul de rezervă bugetară pentru primele de carieră didactică și prima de carieră profesională. Mecanismul a fost realizat de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene de la acea vreme, Marcel Boloș și prevederile au fost incluse într-un act normativ aprobat de guvernul Nicolae Ciucă. Plățile au fost efectuate direct pe card, în intervalul 20-27 octombrie.

Mai multe pe acest subiect aflați pe pagina mea de Facebook.

  • Continuăm să sprijinim copiii din familii vulnerabile, prin acordarea de tichete educaționale. Alocarea se face prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, negociat de ministrul Marcel Boloș și aprobat în timpul mandatului de premier al președintelui PNL, Nicolae Ionel Ciucă. Vor fi acordate tichete sociale în valoare de 500 de lei preșcolarilor și elevilor de nivel primar și gimnazial înscriși în unități de învățământ de stat și care provin din medii dezavantajate.

Detalii, pe pagina mea de Facebook – CausVasilePNL.

  • România are suficient gaz în depozitele naționale pentru acoperirea necesarului intern din iarna care vine. Ministrul PNL al Energiei, Sebastian Burduja a anunțat că a fost depășită deja rezerva tehnică a capacităților de stocare. Astfel, gazele puse deoparte până acum și producția din timpul sezonului rece vor fi suficiente pentru a depăși iarna fără importuri.
  • Școlile românești beneficiază de investiții în modernizare cu finanțare asigurată prin PNRR. Deja au fost încheiate peste 2500 de contracte pentru dotarea a aproape 6000 de unități de învățământ cu table interactive, laptopuri, sisteme de sonorizare și alte echipamente la standardele tehnologice actuale.

Tot prin PNRR se mai finanțează achiziția de microbuze electrice și dezvoltarea campusurilor de învățământ dual.

Ai întrebări sau vrei să propui o inițiativă legislativă?

SCRIE-MI!