Armata Română și Statul – inseparabile în trecut, prezent și viitor

Astăzi, 25 octombrie, este Ziua Armatei Române. O zi a cărei semnificație, cu siguranță, o cunoașteți și despre a cărei încărcătură simbolică oricum se vorbește peste tot, și pe bună dreptate. Ce poate fi adăugat la ceea ce atât de bine s-a spus? Ei bine, eu simt nevoia, poate nu de a adăuga, dar de a sublinia încă o dată un aspect important: legătura indisolubilă dintre statul român și Armata sa!

Doar dacă aruncăm o privire, fie și sumară, asupra istoriei recente a României, legătura despre care am vorbit se arată cu o claritate de necontestat. Încă de la sfârșitul domniilor fanariote dobândirea unei autonomii mai extinse față de Imperiul Otoman a coincis și de fapt a fost indisolubil legată de înființarea unui precursor al Armatei Române – milițiile pământene, care au reprezentat un prim instrument palpabil, manifestare a autonomiei Principatelor.
Iar apoi, după Unirea acestora, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, una dintre primele instituții înființate a fost Armata Română, prin unificarea, reformarea și extinderea milițiilor pământene la care ne-am referit. Iar apoi, în timpul domniei Regelui Carol I, această nouă, dar bine instruită și determinată Armată a făcut țării mamă un cadou cum nu mai există altul: dobândirea independenței, câștigată cu sângele militarilor români pe frontul balcanic, la Vidin, Smârdan sau Plevna!
Și mai târziu, la sfârșitul Primului Război Mondial, tot Armata Română, rămasă în bună măsură intactă în ciuda semnării păcii separate cu Puterile Centrale, după destrămarea Rusiei sub loviturile bolșevicilor și în ciuda victoriilor noastre de la Mărăști, Mărășești și Oituz, a putut menține ordinea în țară și contribui la actul istoric al unirii Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu țara mamă! Cât despre cel de-al doilea Război Mondial, indiferent cum ne raportăm la sfârșitul acestuia, faptul că ne-a găsit cu o armată funcțională a fost, fără îndoială, benefic. Așadar, în fiecare moment important din trecut, când Armata a fost puternică, și România a fost la fel.

De aceea, avem nevoie și în viitor de o armată puternică, în special în actualul context de securitate atât de dificil și de complex!

Deputat PNL
Căuș Vasile-Aurel