De Ziua Mondială a Educației, să ne amintim de importanța sa în viața cetății

Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Educației. Celebrată anual în întreaga lume, începând cu data de 5 octombrie 1994, această zi ne aduce aminte de adoptarea, în anul 1966, a Recomandării UNESCO și OIM (Organizația Internațională a Muncii) referitoare la statutul profesorilor care, alături de cea referitoare la învățământul superior din 1997, reprezintă elementul fundamental al cadrului de referință a abordării drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice și, bineînțeles, al statutului acestora.


Ei bine, tocmai despre statutul cadrelor didactice și despre încrederea societăților în educație doresc să scriu, în contextul în care, fie că suntem sau nu mulțumiți de calitatea învățământului preuniversitar și universitar din țara noastră, consider că este important să conștientizăm faptul că, într-o economie bazată din ce în ce mai mult pe cunoaștere și pe înaltă tehnologie (sună clișeic dar nu este!) și într-o societate din ce în ce mai complexă, reprezintă o condiție sine qua non a unei vieți împlinite din punct de vedere profesional și a obținerii unui nivel cel puțin decent de trai, la fel cum constituie și fundamentul construirii unei societăți pașnice și dezirabile. Din păcate, însă, valul mondial de ură împotriva celor educați formal, a experților în diferite domenii în general, a ajuns și la noi, și nu mai este nevoie să vă aduc aminte că de câte ori a apărut un astfel de curent undeva în lume, rezultatele au fost dezastruoase. Cine nu crede acest lucru este invitat să consulte istoria regimurilor fascist, nazist sau comunist, bazate, toate acestea, pe ura împotriva „sistemului”, a oamenilor educați formal, a „experților”.
În calitate de deputat, transmit tuturor dascălilor și mai ales celor supuși presiunilor „anti-sistem” că au și vor avea parte de toată susținerea mea, oricât va fi necesar pentru a trece cu bine peste astfel de momente nedorite!


La mulți ani, dragi profesori! Tot respectul pentru munca depusă în educația tinerelor generații!

Deputat PNL
Căuș Vasile-Aurel