Rezumat: 

  • Revoluția tehnologică | Relevanța mea în analiza acesteia
  • Inteligența Artificială (IA) și impactul acesteia asupra diverselor sectoare, de la medicină la finanțe
  • Strategii anticipative pentru era IA | Analiza trendurilor actuale și proiecții pentru următoarele decenii | Care sectoare vor fi cele mai afectate
  • Adaptarea forței de muncă | Impactul IA asupra joburilor viitorului
  • Securitate și etică în era digitală – Provocările legate de securitatea datelor și a intimității în era IA
  • Situația politicilor actuale și propuneri de regulamente și legi adaptate la dinamica rapidă a IA
  • Educația și cercetarea în contextul IA | Reconfigurarea sistemului educațional pentru a fi în pas cu inovația

Revoluția tehnologică | Relevanța rolului meu în analiza acesteia

Revoluția tehnologică în domeniul Inteligenței Artificiale (IA) a redefinit paradigmele societății moderne. De la asistenți virtuali la mașini autonome și analiză avansată a datelor, IA transformă viața noastră. Această tehnologie are aplicații în multe domenii, printre care medicină, transport ori finanțe, motiv pentru care oferă oportunități extraordinare și provocări etice.

Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că dezvoltarea Inteligenței Artificiale se face protejând drepturile individuale și evitând discriminarea. Pe măsură ce IA continuă să avanseze, întrebările privind reglementarea și utilizarea sa responsabilă devin din ce în ce mai presante.

În dubla mea calitate de profesor și parlamentar, înțeleg implicațiile profunde ale acestei tehnologii asupra educației, pieței muncii, dar și a societății în ansamblu.

Ca dascăl, știu că este necesar ca viitoarele generații să învețe și să înțeleagă aspectele tehnice și etice ale acestei tehnologii în continuă evoluție.

De asemenea, în calitatea mea de membru în forul legislativ al țării pot contribui la elaborarea politicilor publice și a reglementărilor adecvate în domeniul Inteligenței Artificiale, care să protejeze drepturile individuale și să respecte valorile etice fundamentale.

Și nu în ultimul rând, în calitate de membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, susțin adoptarea unui cadrul legal care să asigure aplicarea responsabilă a sistemelor bazate pe inteligență artificială, în conformitate cu standardele din recomandarea elaborată în acest sens de UNESCO.

Inteligența Artificială: ce este și care este impactul asupra diferitelor sectoare

Inteligența Artificială reprezintă un domeniu al informaticii care se concentrează pe crearea de sisteme și mașini capabile să simuleze inteligența umană; acestea învață din experiență și iau decizii în mod autonom. IA utilizează tehnici precum învățarea automată, rețelele neuronale artificiale și prelucrarea limbajului natural pentru a procesa datele și a rezolva probleme complexe.

Datorită capacității sale de prelucrare și a rapidității cu care acționează, IA are un impact semnificativ asupra mai multor sectoare, impact ce este evidențiat prin creșterea eficienței, îmbunătățirea calității vieții și dezvoltarea economică.

Medicina, finanțele, industria auto, comerțul ori chiar agricultura sunt câteva dintre domeniile în care Inteligența Artificială este tot mai utilizată.

În domeniul medicinei, IA poate analiza imagini medicale, ceea ce ajută la detectarea precoce a bolilor, precum cancerul sau afecțiunile cardiovasculare. La rândul lor, asistenții virtuali coordonați de IA pot furniza informații medicale și consiliere.

Și producătorii de autoturisme folosesc tot mai mult Inteligența Artificială pentru a spori siguranța și eficiența produselor. În sectorul financiar, IA poate anticipa tendințele pieței și gestiona portofoliile de investiții. De remarcat faptul că lupta împotriva fraudelor beneficiază de analize IA avansate.

În retail, recomandările de produse pe bază de IA îmbunătățesc experiența de cumpărături online și cresc conversiile, iar în agricultură Inteligența Artificială îi ajută pe fermieri să obțină recolte mai bune și să gestioneze eficient resursele.

Educația se bucură, la rândul său, de impactul IA; sistemele de învățare automată pot personaliza curriculum și sunt capabile să ofere resurse adaptate pentru fiecare elev, monitorizând progresul acestuia și optimizându-i stilul de învățare.

Tendințele actuale în Inteligența Artificială și proiecții pentru următorii 10-20 de ani

În prezent este remarcată o creștere a utilizării învățării automate, prezentă într-o gamă largă de aplicații, inclusiv recunoașterea facială, traducerea automată și diagnosticarea medicală. Afacerile reprezintă un domeniu care a primit ”cu brațele deschise” ajutorul oferit de Inteligența Artificială, utilizat inclusiv în marketing, vânzări și producție. De exemplu, aplicații precum ChatGPT sau MidJourney folosesc IA, la fel ca și site-urile care creează muzică, imagini ori chiar videoclipuri cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

”Inteligența Artificială poate permite dezvoltarea unei noi generații de produse și servicii, inclusiv în sectoare în care companiile europene au deja poziții puternice: economia verde și circulară, industria de mașini, agricultura, sănătatea, moda, turismul. Aceasta poate stimula vânzările, îmbunătăți mentenanța mașinilor, crește producția și calitatea producție și economisi energie”, se arată într-un material publicat pe site-ul Parlamentului European.

Specialiștii așteaptă avansuri digitale în multe aspecte ale vieții până în 2035, pe măsură ce IA devine mai accesibilă și mai ușor de utilizat. De exemplu, un raport Pew Research Centeranticipează îmbunătățiri semnificative în sănătate și în educație, grație folosirii Inteligenței Artificiale. Sistemele inteligente vor putea înțelege modelele de activitate zilnică ale persoanelor în vârstă care trăiesc singure și vor putea identifica în stadii incipiente informații medicale relevante”, a explicat Fei-Fei Li, profesor de informatică la Universitatea Stanford.

În viitorul apropiat, experții prevăd utilizarea IA pentru a rezolva unele dintre cele mai presante probleme ale lumii, cum ar fi schimbările climatice și sărăcia, dar și să facă mai sigure locurile de muncă.

Sunt și proiecții negative asupra impactului IA, pornite de la declarații făcute de lideri în domeniul tehnologiei – cum ar fi Elon Musk, fondatorul SpaceX și Tesla -, potrivit cărora Inteligența Artificială reprezintă „riscul de extincție” pentru oameni și ar trebui tratată cu aceeași urgență ca pandemiile și războaiele nucleare. Alți experți acuză posibilitatea utilizării Inteligenței Artificiale în scopuri de război psihologic ori pentru a concentra puterea globală în mâinile liderilor unor mari companii.

Inițiative actuale în domeniul IA

Autoritățile au pus la punct o serie de inițiative care se concentrează pe dezvoltarea de strategii anticipative pentru întâmpinarea erei IA, printre care:

  • AI for Good – o inițiativă a Organizației Națiunilor Unite, care își propune să folosească IA pentru a aborda problemele globale, cum ar fi sărăcia, foamea și schimbările climatice.
  • Partnership on AI – o inițiativă a guvernului SUA, care urmărește să dezvolte principii etice pentru IA și să promoveze utilizarea responsabilă a acesteia.
  • IEEE Global Initiative on Ethics of Artificial Intelligence – o inițiativă a Institutului de Inginerie Electrică și Electronică, de dezvoltare a unor principii etice pentru IA.

La nivelul Uniunii Europene a fost elaborată Strategia Europeană pentru IA, care urmărește să facă din UE un centru de top la nivel mondial în acest domeniu și să asigure că Inteligența Artificială este centrată pe om și de încredere.

Și experți ori lideri în domeniu au propus o serie de strategii anticipative pentru a aborda riscurile potențiale ale IA. Elon Musk a creat o agenție globală de reglementare a Inteligenței Artificiale și a investit în cercetarea IA sigură și etică. La rândul său, Stuart Russell, profesor de informatică la Universitatea Stanford, a propus o serie de principii etice pentru IA, în timp ce Nick Bostrom, filosof și cercetător la Universitatea Oxford, a solicitat dezvoltarea de noi tehnologii pentru a controla Inteligența Artificială.

Reskilling și upskilling | Cum să pregătim forța de muncă pentru schimbare?

Pe măsură ce Inteligența Artificială devine tot mai sofisticată, este inevitabil ca impactul asupra modului în care ne desfășurăm activitățile profesionale să fie tot mai semnificativ. Una dintre cele mai evidente schimbări este reprezentată de automatizarea locurilor de muncă repetitive. Mașinile și roboții cu IA pot efectua sarcini de asamblare, producție și procesare a datelor, fapt ce poate duce la creșterea eficienței și reducerea costurilor pentru companii.

În același timp, folosirea Inteligenței Artificiale poate duce la apariția unor noi locuri de muncă destinate specialiștilor care se ocupă cu dezvoltarea, implementarea și menținerea sistemelor IA.

Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți că Inteligența Artificială poate duce la necesitatea reorientării și recalificării profesionale. Este important să anticipăm aceste schimbări și să ne pregătim pentru ele prin învățare și adaptabilitate constantă.

Astfel, e nevoie de o schimbare în curriculum educațional și în privința formării profesionale. Tinerii trebuie să își dezvolte abilitățile și să acumuleze cunoștințele necesare pentru a ocupa locuri de muncă în domeniul IA. Iar pentru aceasta, e necesar ca sistemul de învățământ să le ofere:

  • cursuri și programe de educație și formare axate pe IA și pe alte tehnologii emergente;
  • programe de învățare adaptate nevoilor individuale ale persoanelor;
  • dezvoltarea unei culturi a învățării permanente, în care oamenii sunt încurajați să-și dezvolte în mod continuu abilitățile și cunoștinț

 

Securitate și etică în era digitală

În era Inteligenței Artificiale, provocările legate de securitatea datelor și dreptului la intimitate sunt extrem de complexe. Pe măsură ce tehnologia digitală devine o parte din viața noastră de zi cu zi, există mai multe aspecte pe care trebuie să le luăm în considerare.

În primul rând, datele și modelele IA sunt expuse riscului de atacuri cibernetice, care pot compromite integritatea și confidențialitatea acestora. Pentru a preveni astfel de atacuri, trebuie dezvoltate sisteme de securitate puternice și să fie implementate practici bine puse la punct de protecție a datelor.

În plus, pot apărea probleme legate de confidențialitate, deoarece IA poate analiza date personale. De asemenea, Inteligența Artificială poate fi folosită pentru a crea conținut contrafăcut, precum clipuri video sau știri false, care pot avea un impact negativ asupra societății. De aceea, identificarea și combaterea dezinformării și manipulării rămân provocări semnificative.

O problemă tot mai actuală o reprezintă dependența de IA, ce poate genera vulnerabilități și riscuri la nivel social și economic.

Pentru a aborda aceste provocări, este esențial să existe reglementări clare și standarde etice în dezvoltarea și utilizarea IA. Astfel, dezvoltatorii aplicațiilor bazate pe Inteligența Artificială trebuie să dea dovadă de transparență și responsabilitate și să țină cont de confidențialitatea și protecția datelor. Educația și conștientizarea publicului cu privire la aceste probleme sunt, de asemenea, componente cheie în asigurarea unei abordări responsabile a IA în viitor.

(intertitlu) Rolul politicilor publice și legislația în domeniul IA în România

În România, dezvoltarea politicilor legate de Inteligența Artificială a căpătat o importanță crescândă în ultimii ani. Au fost lansate inițiative și programe pentru stimularea cercetării și dezvoltării în domeniul IA, în special în colaborare cu universități și cu sectorul privat. De altfel, potrivit unui sondaj Ipsos, românii se declară mai informați cu privire la inteligența artificială, mai deschiși față de beneficiile acesteia și mai puțin neliniștiți cu privire la dezavantajele utilizării ei.

În același timp, se lucrează la elaborarea unui cadru de reglementare pentru a gestiona aspectele etice și de securitate asociate IA. În acest sens, din primăvara acestui an, în România funcționează Comitetul Român pentru Inteligența Artificială, un organism consultativ ce se află sub patronajul prim-ministrului României. Din acest organism vor face parte specialiști în domeniul inteligenței artificiale, antreprenori, cercetători științifici, cadre didactice, studenți și elevi, reprezentanți ai administrației publice și orice alte persoane care au legătură cu domeniul Inteligenței Artificiale.

Cu toții vor ”seta” acest domeniu, inclusiv limitele etice ale folosirii IA, fiind vizată crearea unui ecosistem de inteligență artificială bazat pe excelență, încredere și respectarea principiilor etice. Vor fi promovate tehnologiile de inteligență artificială, cercetarea, dezvoltarea, inovarea și educația în acest domeniu, urmărind stimularea adoptării pe scară largă a domeniului Inteligenței Artificiale în România.

Cu toate acestea, există încă provocări semnificative. Una dintre ele constă în atragerea și reținerea resurselor umane specializate în IA. De asemenea, este necesară consolidarea colaborării între sectorul public și cel privat pentru a accelera dezvoltarea și implementarea tehnologiilor IA la nivelul întregii țări.

De remarcat că, în luna iunie a acestui an, Parlamentul European a aprobat poziția sa de negociere privind AI Act, o propunere de regulament european pentru ”stabilirea unor norme armonizate privind inteligența artificială”. Printre altele, AI Act va interzice ”utilizarea intruzivă” a sistemelor de inteligență artificială de identificare biometrică la distanță ”în timp real” în spații accesibile publicului ori a sistemelor de identificare biometrică la distanță.

Educația și cercetarea în contextul IA

Reconfigurarea sistemului educațional din România pentru a ține pasul cu inovația este un pas esențial pentru pregătirea tinerelor generații în fața provocărilor tehnologice și socio-economice din viitorul apropiat. Au fost făcuți pași în acest sens, însă există multe aspecte care necesită îmbunătățiri semnificative.

Poate cel mai important pas în reconfigurarea sistemului educațional îl reprezintă actualizarea și modernizarea curriculum-ului școlar, pentru a include teme precum Inteligența Artificială, programarea, gândirea critică și rezolvarea problemelor.

Aceste abilități sunt esențiale pentru a pregăti elevii pentru o piață a muncii din ce în ce mai tehnologizată. În plus, înțelegerea finanțelor personale și dezvoltarea spiritului antreprenorial ar trebui să fie componente esențiale ale curriculum-ului, pentru a-i ajuta pe tineri să-și dezvolte abilități de gestionare a resurselor.

De asemenea, este necesar ca școlile să colaboreze strâns cu companiile și instituțiile tehnologice pentru a asigura că elevii dobândesc abilitățile necesare pentru locurile de muncă viitoare.

La rândul lor, profesorii trebuie să fie pregătiți pentru a preda noile materii și abilități, iar programele de formare continuă să fie extinse și să se concentreze pe integrarea tehnologiei în procesul de predare. Pentru aceasta sunt necesare și dispozitive și internet de mare viteză, ceea ce presupune ample investiții publice în infrastructură.

Un alt aspect important pentru dezvoltarea sustenabilă a tehnologiei îl reprezintă sprijinirea cercetării. Pentru că inovația și cercetarea continuă sunt motoarele progresului, sunt necesare investiții publice și private către domenii cu impact semnificativ, precum energiile regenerabile, medicina inovatoare și agricultura sustenabilă.

Colaborarea între sectoarele public și privat este, la rândul său, esențială pentru a accelera progresul tehnologic. Companiile care investesc în cercetare și dezvoltare pot primit stimulente fiscale și diferite facilități, iar, în schimb, acestea pot aduce resurse financiare și experiență pentru a transforma cercetarea în produse și servicii.

Promovarea educației STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) este un alt aspect crucial pentru susținerea cercetării. Formarea viitorilor cercetători și ingineri este vitală pentru menținerea unui flux constant de idei inovatoare și pentru dezvoltarea tehnologică pe termen lung.


Anticiparea schimbărilor și adaptarea proactivă reprezintă cheia succesului într-o lume în continuă evoluție.  Cu cât suntem mai dispuși să anticipăm și să acționăm în avans, cu atât suntem mai pregătiți să facem față schimbărilor și să prosperăm într-un mediu în continuă schimbare. Acesta este un principiu esențial în afaceri, tehnologie, mediu și în viața personală.

Inteligența Artificială influențează viața noastră din ce în ce mai mult și are implicații majore în diverse domenii. Vă încurajez să veniți cu idei și perspective proprii și să contribuiți la definirea viitorului IA în România. Doar printr-o dezbatere deschisă și echilibrată pot fi luate decizii informate.

Îmi puteți scrie fie aici, pe blog, fie pe pagina mea de Facebook.

* Imaginea a fost generată cu open.ai