Fără limba română, probabil că nici noi nu eram astăzi români

O enigmă și un miracol istoric: poporul roman – este titlul emblematicei lucrări aparținând unuia dintre înaintașii Brătieni ai liberalilor de astăzi, regretatul Gheorghe I. Brătianu, ucis de regimul criminal de detenție instituit de autoritățile comuniste la Sighet. Însă de ce suntem noi, românii, o enigmă și un miracol istoric? Și cum a contribuit limba pe care o vorbim la supraviețuirea noastră ca popor?

Ei bine, cu toții am învățat, încă de pe băncile școlii, despre cât de zbuciumat și de profund nesigur și pe alocuri chiar tragic a fost destinul istoric al poporului român. Despre cum, încă din frageda pruncie a acestui popor, când limba română încă se forma (pe un areal care se întinde din nordul extrem al României Mari până în Munții Pindului din actuala Grecie), strămoșii noștri îndepărtați erau nevoiți, în fața fiecărei năvăliri a migratorilor din stepele Asiei, să-și abandoneze căminele de la câmpie sau de pe dealuri și să se retragă la poalele munților. Munți care ne-au fost mereu aproape și de multe ori ne-au fost chiar casă. Și, cu toate acestea, de la acel enigmatic „torna, torna, fratre” din Bizanțul de altădată, până la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, limba noastră a parcurs un drum care nu întotdeauna a lăsat urme istorice, dar care și-a atins destinația – aceea în care românii din toate provinciile istorice se puteau înțelege între ei peste râuri, peste munți, peste granițe și imperii!

Pentru că, mai mult decât orice, limba este ceea ce i-a unit pe români. Limba aceea în care orice ardelean persecutat de stăpânitorii imperiali se putea înțelege cu moldoveanul de peste munți. Limba în care orice negustor brașovean își putea încărca grâul pe vapoare la Galați. Limba în care orice mic boier oltean fugărit de achingii lui Pasvantoglu se putea înțelege cu frații săi români din Făgăraș. Limba în care ardelenii, bucovinenii și basarabenii au scris, în 1918, declarațiile de unire cu Țara! Această limbă se sărbătorește astăzi! Fie ca ea să dăinuiască și să ne unească în veci!

Deputat PNL
Căuș Vasile-Aurel