Cunoscută în popor ca luna lui Cuptor – temperaturile înregistrate în această perioadă confirmându-i și în acest an (re)numele -, iulie a reprezentat pentru mine un prilej pentru a trece în revistă activitatea parlamentară pe care am desfășurat-o între septembrie 2022 și iunie 2023. Singura mea mare prioritate mea au rămas bihorenii, cei ale căror nevoi și interese le reprezint în Camera Deputaților.

Cu ocazia Zilei Justiției Române, marcată în prima duminică din luna iulie, am reiterat nevoia unui corp profesional nu doar bine pregătit, ci și bine motivat. Am făcut apel la magistrați să înțeleagă că am intrat într-o nouă etapă de dezvoltare a statului, în care putem asigura salarii decente, dar trebuie să ne gândim cu chibzuință la viitor.

Am remarcat, în această perioadă, atât promulgarea legii prin care este scos din instituții celebrul dosar cu șină, dar și adoptarea de către Guvern a legii ordinului de protecție.

Am fost prezent și la expoziția „Umăr la Umăr”, inaugurată recent la sediul UNESCO din Paris. Evenimentul a fost dedicat meșteșugului țeserii tradiționale a cămășilor cu altiță în România și Republica Moldova.

Acestea sunt câteva dintre temele pe care le-am abordat atât pe blogul caus.ro, cât și pagina mea de Facebook.


OPINII

REZUMATUL ACTIVITĂȚII MELE DE DEPUTAT ÎN PERIOADA SEPTEMBRIE 2022 – IUNIE 2023

În calitatea mea de deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, în perioada septembrie 2022 – iunie 2023, am desfășurat următoarele activități:

  • 13 luări de cuvânt;
  • 8 declarații politice;
  • 114 de propuneri legislative dintre care 31 au fost deja promulgate
  • 1 întrebări și interpelari.

Pentru mine, ca parlamentar, a existat și există o singură mare prioritate, românii și mai ales cei din Bihor. Cei față de care sunt răspunzător să le reprezint nevoile și interesele în Camera Deputaților. Problemele lor nu mi-au fost străine, iar la Birourile parlamentare din Oradea și Salonta, am primit mereu oameni deciși să se implice sau care aveau nevoie de ajutor.

Citiți mai multe pe pagina mea de Facebook.

JUSTIȚIA ADEVĂRATĂ NU CÂNTĂREȘTE OAMENI, CI ARGUMENTE

În prima duminică din luna iulie sărbătorim, anual, Ziua Justiției Române, marcând rolul și importanța tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept. În Justiție e nevoie de un corp profesional nu doar bine pregătit, ci și bine motivat, la adăpost de orice ingerințe. De aceea, tot PNL a creat, în anii guvernării Convenției Democrate, actualul sistem care garantează faptul că judecătorii și procurorii nu pot fi influențați de părți.

Fac un apel la corpul profesional al magistraților, de a înțelege că am intrat într-o nouă etapă de dezvoltare a statului român, etapă în care putem asigura salarii decente, însă trebuie să ne gândim cu mai multă chibzuință la viitor!

 

ACTIVITATE PARLAMENTARĂ

CEREMONIE PENTRU LEGILE EDUCAȚIEI
LEGEA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR ȘI CEA A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI UNIVERSITAR AU FOST PROMULGATE

Am participat, pe 4 iulie, la promulgarea Legilor Educației, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni. Noile legi ale educației, susținute și promovate de PNL, au ca scop îmbunătățirea calității învățământului și sprijinirea cadrelor didactice.

Este responsabilitatea noastră să încurajăm tinerii să-și atingă potențialul și să oferim viitoarelor generații instrumentele de care au nevoie pentru a naviga cu succes într-o lume în perpetuă schimbare

Legea privind învățământul preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial nr. 613/5 iulie 2023, poate fi consultată AICI,iar cea privind învățământul superior, publicată în Monitorul Oficial nr. 614/5 iulie 2023  – AICI.

ADIO, DOSAR CU ȘINĂ!
INSTITUȚIILE PUBLICE NU MAI AU VOIE SĂ CEARĂ COPII ALE DOCUMENTELOR EMISE DE ALTE INSTITUȚII
Dosarul cu șină a fost interzis, iar instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii ale avizelor sau documentelor care au fost emise de către alte instituții publice. Prevederile sunt parte dintr-o lege inițiată de parlamentarii PNL, promulgată în ianuarie 2023 și care a intrat în vigoare pe 4 iulie 2023.
 
PROIECT DE LEGE REVOLUȚIONAR
LEGEA PRIVIND ORDINUL DE PROTECȚIE, INSTRUMENT PENTRU COMBATEREA VIOLENȚEI

La inițiativa Ministerului Justiției și a Ministerului Afacerilor Interne, Guvernul a aprobat, în ședința din 13 iulie, un proiect de lege revoluționar pentru protejarea victimelor violenței împotriva agresorilor: Legea privind ordinul de protecție. Este o inițiativă de care e nevoie în societatea noastră pentru a combate violența și care asigură cadrul necesar pentru a preveni cazuri grave de violență.


ALTE EVENIMENTE

  • Partidul Naţional Liberal este promotorul României digitale și a noilor tehnologii. În acest sens, a fost semnat contractul de 177 de milioane de euro pentru migrarea a cel puțin 30 de aplicații în viitorul Cloud Guvernamental, un pas important pentru debirocratizarea României și pentru eficientizarea interacțiunii cu instituțiile statului. Informații suplimentare, pe pagina mea de Facebook – Căuș Vasile-Aurel.
  • Am participat la expoziția „Umăr la Umăr”, inaugurată recent la sediul UNESCO și prin care e sărbătorit meșteșugul țeserii tradiționale a cămășilor cu altiță în România și Republica Moldova. Evenimentul, organizat cu sprijinul Ministerul Culturii al Republicii Moldova, este dedicat înscrierii „Artei cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității și celebrării, în acest an, a celei de-a 20-a aniversări a Convenției privind salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.
  • Combaterea violenței din școli este una dintre prioritățile ministrului liberal al Educației, Ligia Deca. În acest sens, a fost pusă, pe 19 iulie, în consultare publică „Procedura privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor și personalului școlii”. Aceasta completează reformele incluse deja în Planul Național de Combatere a Violenței în Școli, din Legea învățământului preuniversitar.
  • 20 iulie – Ziua Aviaței Române și a Forțelor Aeriene | Evenimentele tragice care se desfășoară alături de noi, în Ucraina, ne arată cât de importantă este capacitatea de apărare. O apărare modernă, puternică și capabilă. Or, o astfel de apărare nu poate fi completă fără Forțe Aeriene la standardele zilei. Iar România, grație celor mai recente achiziții în materie, va avea practic cele mai puternice Forțe Aeriene din regiune. Vom fi lideri regionali, și asta contează!

 

Ai întrebări sau vrei să propui o inițiativă legislativă?

SCRIE-MI!