10 mai – a doua sau adevărata Zi Națională a României?

În fiecare an, Ziua de 10 mai are o semnificaţie deosebită, ea fiind sărbătoare naţională în perioada în care forma de guvernământ în România era monarhia.

Ziua de astăzi, 10 mai, este una dintre cele mai pline de semnificații din istoria României. Poate chiar cea mai plină de semnificații, dacă ținem cont de extraordinara concentrare de evenimente istorice cu rezonanță fundamentală în devenirea statului român modern care au avut loc în această zi. De fapt, dacă ne gândim la faptul că românii sunt un popor străvechi, persistent pe aceste meleaguri din zorii erei creștine, însă cu un stat tânăr, apărut în forma sa modernă abia începând cu 24 ianuarie 1859, este clar că această zi a adunat mai multă încărcătură istorică decât oricare alta.

În primul rând, cronologic vorbind, la 10 mai 1866 sosea la București, relativ proaspăta capitală a României unite (chiar dacă este vorba de România mică – pe atunci nici aceea completă) principele Carol de Hohenzollern Sigmaringen, cel care avea să devină al doilea Domnitor și primul (și poate cel mai mare) Rege al României. Începea, astfel, o domnie de 48 de ani, cea mai îndelungată și mai încununată de realizări din istoria noastră.

În al doilea rând, la 10 mai 1877, odată cu aniversarea a 11 ani de domnie, încă Domnitorul (la acea vreme) Carol I salută, în cuvântul său adresat Camerei Deputaților și Senatului, proaspăt proclamata de către acestea, în unanimitate, independență a României. Desigur, până la obținerea efectivă a victoriei de pe frontul otoman și a recunoașterii independenței de către marile puteri aveau să se scurgă momente prețioase (și nu putem să nu ne amintim de neplăcerile – deloc puține sau ușoare – prilejuite chiar de puterea ce pretindea a ne fi aliată împotriva Otomanilor – Rusia – care, departe de a arăta față de România considerația cuvenită unui camarad de front, tocmai atunci a răpit tinerei Românii sudul Basarabiei), însă și pentru această recunoaștere un merit important îi aparține Domnitorului Carol I. Un Domnitor care devine Rege tot la un 10 mai, 10 mai 1881 mai exact, odată cu revizuirea Constituției din 1866 prin efectul căreia România devine Regat.

La mulți ani, România!