Toleranță 0 pentru consumul de droguri în instituțiile de învățământ

Am participat astăzi, la dezbaterea cu tema „Rolul educației în combaterea consumului de droguri și substanțe etnobotanice. Importanța campaniilor de prevenire cu caracter permanent”, organizată de Comisia pentru învățământ.

Principalele puncte ce au fost analizate de reprezentați ai Guvernului, membri ai celor două Camere ale Parlamentului României, reprezentați ai autorităților publice locale, reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor de profil, precum și ale asociaților de părinți, studenți și elevi au fost:

  • instrumente/modalități de prevenire și informare în unitățile de învățământ
  • eradicarea consumului de droguri/substanțe etnobotanice în rândul tinerilor
  • nivelul autorității școlii în fața elevilor
  • atitudinea și importanța rolului părinților în educarea și prezentarea pericolelor la care se expun tinerii
  • legătura între bulliyng și consumul de droguri
  • consecințele consumului de droguri la această vârstă.

Realitatea este că unitățile de învățământ au ajuns astăzi zone de interes pentru traficanții de droguri

Consider că trebuie să desfășurăm o alianță în ceea ce privește combaterea consumului de droguri în unitățile de învățământ. Alianta parintilor, a cadrelor didactice și nu cea din urmă a autorităților. Fără această colaborare, toate acțiunile de combatere pe care le întreprindem nu pot avea eficiență maximă.

Realitatea este că unitățile de învățământ au ajuns astăzi zone de interes pentru traficanți iar minorii sunt cei mai vulnerabili. Copii nesupravegheați, aflați în etapa “demonstrațiilor”, sunt la un singur pas de a cădea pradă tentaților și a ajunge la adevarate dezastre.

Ne dorim cooperare din partea părinților și a cadrelor didactice

Ne dorim ca părinții să fie de acord de exemplu cu testarea copiilor în unitățile de învățământ, ne dorim ca profesorii să recunoască semnele, să recunoască drogurile, ce înseamnă droguri. Avem o școală din București unde copiii aprind bețișoare parfumate în clasă pentru că vine doamna de la ANA, nu pentru că intră profesorul de la şcoala respectivă în școală și miroase a canabis. Avem cazuri în România de copii care consumă și fac abuz de medicamente și aici vorbim de un procent de 23% dintre cazurile care ajung în urgență. Și aici nu vorbim doar de medicamente cu prespcripție medicală. Și exemplele din păcate pot continua.

Astfel că, grija părinților este dublată de cea a autorităților. Cazurile recent mediatizate se înscriu exact în planul lor de acțiune, acela de a preveni și a combate vânzarea, traficul de droguri în școli și nu numai.

Toate cazurile mediatizate recent în mass-media sunt o altă ocazie de a spune “NU” hotărât drogurilor și mai ales conștientizare atât în rândul părinților, dar și copiilor – care pot fi vulnerabili la astfel de acțiuni – în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă utilizarea unor astfel de substanțe.

Trebuie să avem o atitudine fermă, toleranță 0 pentru raportarea unor astfel de situaţii și să nu mai existe ezitări în transmiterea acestora mai departe către autorităţi. “Ascunderea” unor astfel de cazuri, tocmai pentru a nu păta prestigiul şcolii respective, nu va face decât să încurajeze astfel de practici.

Spune “NU” drogurilor!