Dezvoltarea sistemului dual de învățământ la nivel liceal și universitartema întâlnirii cu un reprezentant CEDEFOP

Am avut bucuria de a mă întâlni cu un reprezentant al CEDEFOP – Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale, o agenție descentralizată a Uniunii Europene care sprijină dezvoltarea politicilor europene în domeniul educației și formării profesionale. Scopul principal al întâlnirii a fost de a identifica modalitățile prin care, în alte țări, sistemul dual de învățământ la nivel liceal și universitar reușește să se dezvolte astfel încât să asigure o mai bună pregătire a absolvenților, atât celor de la nivelul ciclului liceal, cât și la nivel de studii universitare.

Am fost interesat, în primă fază, de modul în care se derulează colaborarea între instituțiile de educație și mediul privat, forma prin care se realizează. Am căutat motivul pentru care în România nu reușim să dezvoltăm această legătură, această compatibilitate între licee, universități și mediul economic. Cazurile de succes în sistemul dual din țara noastră pot fi numărate pe degete, iar acesta nu are cum să fie un motiv de bucurie.

Informații valoroase primite de la CEDEFOP

De aceea, în cadrul întâlnirii cu reprezentantul CEDEFOP am încercat să identific felul în care această conlucrare între școli și angajatori poate fi dezvoltată. În urmă cu câțiva ani am lansat un proiect în Consiliul Consultativ din Universitatea din Oradea al cărui rol este de a strânge informaţii care provin din mediul socio-economic, referitoare la modul în care absolvenţii noştri se integrează pe piaţa muncii, cu scopul de a corela oferta educaţională cu nevoile angajatorilor. 

Sper ca, pe lângă acest proiect, să putem face un pas înainte, astfel încât să putem spori gradul de satisfacție al angajatorilor și să le oferim absolvenților un plus de competențe și abilități care să le mărească șansele de a ocupa un loc pe piața muncii, în conformitate cu pregătirea și dorințele lor.

Am fost încântat să observ sprijinul și informațiile cu adevărat valoroase pe care le-am primit în cadrul acestei prime discuții cu un reprezentant al CEDEFOP. Tocmai de aceea sunt convins că această relaționare trebuie să fie continuată. Am speranța că, odată lansată ideea învățământului dual, inclusiv la nivelul universitar, există șanse să contribuie la o mai buna inserție a absolvenților pe piața muncii.

CEDEFOP este o agenție descentralizată a Uniunii Europene, înființată în 1975. Cu sediul în Grecia din anul 1995, agenția ajută Comisia Europeană, statele membre ale UE și partenerii sociali să elaboreze politici europene relevante în domeniul educației și formării profesionale. Activitatea CEDEFOP este importantă în contextul în care persoanele cu un nivel scăzut de calificare sau fără nicio calificare sunt expuse unui risc de trei ori mai mare de a rămâne șomere decât persoanele cu un nivel înalt de calificare. În UE, aproximativ 75 de milioane de persoane – aproape o treime din populația activă – au un nivel scăzut de calificare sau nu au nicio calificare, iar 15% dintre tineri ies de pe băncile școlilor fără să fi obținut o calificare.