Declarație politică: „Guvernul condus de PNL a adoptat recent noua ordonanță pe energie, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023”

 

În urma negocierilor cu PSD și cu UDMR, PNL a reușit să păstreze tarifele mici pentru consumatorii casnici și am obținut tarife sustenabile pentru mediul economic. Noua ordonanță aduce instrumentul achiziției centralizate, care va tempera fluctuațiile de preț de pe piața internă. Orice dezbatere politică despre piața reglementată contează mai puțin, adevărații câștigători ai discuțiilor din coaliție sunt consumatorii casnici și economici.

Astfel am păstrat tarifele mici pentru consumatorii casnici cu consum sub 255 kWh/lună și am adăugat un nou tarif plafonat pentru cei cu consum peste 255 kWh/lună (aceștia vor plăti maxim 1,30 lei/kWh).

De asemenea am menținut tarifele plafonate pentru IMM-uri și am obținut un preț fix pentru marii consumatori industriali (maxim 1 leu/kWh, respectiv maxim 1,30 lei/kWh).

Prin această măsura continuăm să protejăm buzunarele românilor de prețurile galopante ale energiei pe marile piețe internaționale și să păstrăm competitivitatea companiilor românești. Dincolo de războiul declarațiilor politice dintre aceste trei părți, adevărații câștigători sunt consumatorii casnici, care beneficiază de tarife mici și agenții economici, care își păstrează profitabilitatea, competitivitatea și vor genera exporturi sustenabile pe termen lung.

Noua ordonanță normează relația dintre actorii din piața electricității, introducând un mecanism obligatoriu de achiziție centralizată, la un preț fix de 450 lei/MWh.

Chiar dacă aceste detalii afectează doar indirect consumatorii, ele arată intenția guvernului de a tempera fluctuațiile de pe piața internă de achiziție a electricității.

Măsura este în acord cu Regulamentul european 2022/1854, adoptat ultimul Consiliu pe Energie, în 6 octombrie, care permite guvernelor să intervină în piață (în mod nediscriminatoriu) pentru a contracara prețurile ridicate. Acest mecanism va funcționa până la 31 martie 2025.

Vă mulțumesc,

Deputat Vasile-Aurel Căuș.

 

 

sursă foto:  Arek Socha de la Pixabay